Љајић: Затезање канапа до пуцања, неопходна акција ЕУ и САД

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је данас да то што Приштина не реагује на апеле Европске уније да укину таксе представља „затезање канапа до пуцања“, као и да мора да уследи акција САД и ЕУ када је овај проблем у питању.

„У противном, ово није само однос Београда и Приштине већ утиче на перцепцију целог региона и да се опет Балкан враћа у фокус као зона конфликта“, рекао је Љајић за ТВ Пинк.

То, каже, може доста успорити долазак инвеститора у овај део региона јер нико неће да улаже у нестабилна подручја и штета се не мери само новцем, већ дугорочно може бити огромна.

Он је рекао да у овом случају „не помажу никакве велике речи или бусање у прса“ и да једино политичко-дипломатска активност и рационални потези могу да доведу до резултата када је у питању овај проблем.

„Морате хладне главе доносити одлуке и рационално поступати, овде политичко дипломатска активност може једино да да резултат. Дипломатска активност на дуже стазе даје резултате и мислим да ће то победити у коначници“, рекао је Љајић.

Он је истакао да без обзира што апели ЕУ не дају ефекта и нису допринели повлачењу мера од стране Приштине ипак је приметна промена будући да је до скоро било незамисливо да ЕУ осуди неки потез из Приштине, рекао је Љајић.

„До скора је било незамисливо да ЕУ осуди неки потез из Приштине, то је до скоро било непојмљиво, а синоћ на седници Савета безбедности неке земље које су признале независност Косова говориле су да је то што су учинили противно резолуцији 1244 и међународним документима“, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Он је указао да то што Приштина не реагује и на апеле ЕУ представља „затезање канапа до пуцања“.

Он каже да то представља додатну радикализацију, али да не верује да ће доћи до већих сукоба и конфликта.

Ипак каже, евидентно је да се улази у период још дубље кризе, нестабилности и агоније.

Љајић је навео да се ради о томе да Приштина будући да на међународном плану није испунила очекивања јавности, морала је да промени тему зарад унутрашњих политичких потреба.

„После увођења такси од 100 одсто, јавио се проблем са војском и ту се види да се од мањег проблема ствара већи и ситуација радикализује у недоглед док међународна заједница каже коначно: па станите ово води ка нечему што неће на добро да се изроди“, рекао је Љајић.

Он је рекао да је од 21. новембра до 11. децембра на Косово и Метохију пласирано за 30 милиона евра мање робе из централне Србије у односу на исти период прошле године.

„Та штета је огромна и уколико се настави и ако се инсистира на додатним тарифама, то практично значи да је потпуно обустављена трговина изузев спорадично међународних брендова који и даље пласирају робу“, рекао је Љајић.

Он је рекао да 2. 600 малих и средњих предузећа из Србије која су продавала робу на Косову и Метохији сада нема ту могућност јер после увођења такси од 100 одсто нема никакве шансе да буду конкурентни.

Он је казао да ће ова мера Приштине такође утицати, односно отворити простор за алтернативне канале, шверц и, како је додао, различите спекулативне активности.

Љајић каже и да цела ова прича није само економска и хуманитарна, већ има везе и са озбиљним нарушавањем елементраних људских права.

„Споразум о стабилизацији и придруживању почива на елементарној вредности поштовања људских и грађанских права, право на слободу кретања, роба, услуга, право на лечење, а овде је све доведено у питање“, истакао је Љајић.

Како каже, важно је да становништво у јужној српској покрајини не остане без лекова и осталих потрепштина.