Љајић : За туристичку инфраструктуру 790 милиона динара

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас ће ове године за пројекте развоја туристичке инфраструктуре бити опредељено 790 милиона динара.

Он је посетом Дивчибарама кренуо у обиласке главних туристичких центара у Србији са циљем да, како је рекао, чује да ли постоје конкретни пројекти за побољшање туристичке инфраструктуре које би министарство, тј влада могло да финансира или суфинансира“.

Говорећи о Дивчибарама, министар је рекао да би 2018. година могла да буде преломна за развој туризма овог планинског центра.

„ Треба да искористимо долазак браће Теодосић који ће изградити један велики туристички комплекс – хотел, спортске терене, велнес и спа центар. Управо је то недостајало Дивчибарама и ми морамо да пратимо ту инвестицију, пре свега кроз помоћ државе у изградњи пратеће инфраструктуре, али и да богатимо туристичке садржаје и понуду на Дивчибарама“, објаснио је министар.

Он је додао да је договорено да Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансира изградњу Туристичког инфо центра на овој планини и да помогне да Дивчибаре постану целогодишња туристичка дестинација.

„Оно што Дивчибаре поседују нема ниједан планински центар, а то је предност близине Београда од 118 километара и та предност се мора искористити. Зато су потребна нова улагања, која укључују и улагања државе, пре свега у инфраструктуру“, рекао је министар.

Љајић је напоменуо да у овом тренутку Дивчибаре значајније не доприноси расту туристичког промента, али уз Соко бању и Палић представља важан будући туристички центар у који држава жели да улаже.

И поред релативно лоше инфраструктуре, министар је подсетио да Дивчибаре спада у четврти туристички планински центар у Србији, после Златиобра, Копаоника и Таре, а испред Старе планине.