Љајић: За 100 дана од увођења такси, губитак 100 милиона евра

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да је за 100 дана од увођења такси на производе из Србије од стране привремених институција у Приштини, пласирано 100.630.000 евра мање српске робе на Косово, него у истом периоду прошле године.

„То практично значи да се губи милион евра дневно због дискриминаторских такси које је Приштина увела на робу из Србије, а реалан губитак је и већи, јер је пре увођења ових баријера постојао тренд пораста пласмана робе из централне Србије на Косово и Метохију. О дугорочним губицима да и не говоримо, а они су неминовни због губитка тржишта“, прецизирао је Љајић за Тањуг.

Он је нагласио да је у ситуацији када је пласман робе из централне Србије на Косово фактички онемогућен, повећан извоз других земаља на косовско тржиште, па су тако „Грчка и Мађарска у јануару ове године извезле скоро дупло више робе на Косово него у истом периоду прошле године, Словенија је повећала извоз на то тржиште 2,5 пута, а Македонија и Хрватска за трећину“.

„Уколико се таксе не укину, не само да ће ЦЕФТА споразум бити депласиран, већ ће и остале регионалне иницијативе бити под великим знаком питања. Илузорно је о било чему другом разговарати, ако се на овакав начин спречава слободан проток роба на Западном Балкану“, рекао је Љајић.