Љајић и Весић отворили мултифункционални објекат у Музеју Југославије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и заменик градоначелника Београда Горан Весић отворили су данас у Музеју Југославије мултифункционалан објекат – К25.

Љајић је рекао да се на први поглед ради о малом објекту у грађевинском смислу али преко потребном за Музеј Југославије и за 120.000 људи који годишње посете Музеј.

Он је нагласио да не треба изгубити из вида да од 120.000 посетилаца су 70 одсто странци, од чега је 30 одсто из бивших југословенских република.

Министар је нагласио да музеји генерално представљaју важан сегмент културног туризма и да 20 одсто путовања у свету потпада под културни туризам, као и да више од 40 одсто страних гостију у Београду има позитиван утисак о српској престоници, пре свега због културно-историјског наслеђа.

Потпредседник је подсетио да Србија има 150 музеја, али и констатовао да је искоришћеност музеја у туристичком смислу око 50 одсто, док је у Словенији и Хрватској тај проценат око 70 одсто.

,,Нема бољег места да се упознате са културом и историјом једног народа од музеја, посебно је то случај са Музејом Југославије који чува 75.000 различитих артефаката и један је од 10 најпосећенихих дестинација у Београду. Верујем да ћемо са отварањем овог објекта и свим будућим садржајима повећати број посетилаца на 150.000″, закључио је Љајић.

Заменик градоначелника Горан Весић је рекао да са новим објектом почињу да се уређују српски музеји по угледу на светске.

,,Већина наших музеја је старомодна, имају само поставку и ништа више, а у модерним музејима у свету ви можете да проведете читав дан, да купите сувенире, ручате, попијете кафу и ми се трудимо сада да у свим музејима, које реконструишемо, обезбедимо то“, рекао је заменик градоначелника.

Директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић је рекла да музеј сваке године посети 10.000 посетилаца више, а како би се осећали комфорније и постигао стандард као свуда у свету, реконструисала се постојећа улазна капија, доградила и добила нове садржаје, рекла је Кнежевић.

Објекат К25, површине 200 квадратних метара, место је на коме посетиоци могу да добију информације о Музеју Југославије и музејском комплексу, могу да се задрже у кафеу и купе сувенир, а притом је флексибилан и у интеракцији са објектима у комплексу и парком скулптура.

Пројектант реконструкције и доградње објекта је професор Михаило Тимотијевић са Архитектонског факултета у Београду.