Ljajić: Verujem da će barijere od strane Prištine na neki način biti uklonjene

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da očekuje da će kosovske barijere na robu iz centralne Srbije nakon formiranja nove vlade u Prištini biti na neki način uklonjene kako bi trgovina počela normalno da funkcioniše i otvorio se prostor za politički dijalog.

„Očekujem da će mere biti ukinute ili suspendovane na neki rok, suspendovane da bi se izašlo u susret javnosti jer je nepopularno da se mere koje je Kurti uveo tek tako ukinu“; ocenio je Ljajić gostujući na televiziji N1.

Ljajić je podsetio da se šteta od taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije na dnevnom nivou u proseku meri oko milion evra.
„Mera reciprociteta je još gora i teža za trgovinu nego takse. Roba na Kosovo ide, ali to nije roba iz Srbije, naši prevoznici prevoze stranu robu, njima ne traže nikakve posebne dokumente i sertifikate, već one uobičajene“, kaže on.

Preduslov za dijalog je, kako je dodao, ukidanje svih barijera u trgovini između centralne Srbije i Kosova i poručio da nije optimista da bi dijalog, kada god da počne, mogao da da rezultat, pogotovo u kratkom vremenskom periodu.

Komentarišući odnose na relaciji Beograd-Podgorica, Ljajić je rekao da je naš interes da imamo dobre odnose sa svim zemljama u regionu i izrazio uverenje da će Crna Gora revidirati svoju odluku i omogućiti i turistima iz Srbije da normalno putuju.

Ljajić je podsetio da Srbija u Crnu Goru izvozi jednako kao u Kinu, Ameriku i Tursku zajedno, kao i da je, sa druge strane, Srbija prvi spoljnotrgovinski partner ovoj susednoj zemlji i u uvozu i izvozu.

Govoreći o šteti u turizmu, Ljajić je rekao da će u prvih pet meseci šteta biti nešto manja od prvobitno procenjenih 300 miliona evra, jer je devizni priliv u martu bio veći od očekivanog.
Visina ukupne štete će, kako je rekao, u velikoj meri zavisiti od broja stranih gostiju tokom jula, avgusta i septembra tokom kojih ostvarujemo 33 odsto ukupnog godišnjeg deviznog priliva.
„Naš adut su manifestacije koje se održavaju tokom avgusta, pa ukoliko uspemo da dovedemo približno isti broj stranih gostiju na manifestacije kao tokom ranijih godina, štetu ćemo uspeti bar da smanjimo“, poručio je ministar.

Govoreći o letnjoj turističkoj sezoni, on je rekao da već imamo najave da bi, što se tiče domaćih gostiju, mogla da bude jako dobra i u prilog tome naveo da su smeštajni kapaciteti u Vrnjačkoj banji, Zlatiboru i Sokobanji skoro popunjeni za jul i avgust.