Љајић: Верујем да ће баријере од стране Приштине на неки начин бити уклоњене

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да очекује да ће косовске баријере на робу из централне Србије након формирања нове владе у Приштини бити на неки начин уклоњене како би трговина почела нормално да функционише и отворио се простор за политички дијалог.

„Очекујем да ће мере бити укинуте или суспендоване на неки рок, суспендоване да би се изашло у сусрет јавности јер је непопуларно да се мере које је Курти увео тек тако укину“; оценио је Љајић гостујући на телевизији Н1.

Љајић је подсетио да се штета од такси од 100 посто на робу из централне Србије на дневном нивоу у просеку мери око милион евра.
„Мера реципроцитета је још гора и тежа за трговину него таксе. Роба на Косово иде, али то није роба из Србије, наши превозници превозе страну робу, њима не траже никакве посебне документе и сертификате, већ оне уобичајене“, каже он.

Предуслов за дијалог је, како је додао, укидање свих баријера у трговини између централне Србије и Косова и поручио да није оптимиста да би дијалог, када год да почне, могао да да резултат, поготово у кратком временском периоду.

Коментаришући односе на релацији Београд-Подгорица, Љајић је рекао да је наш интерес да имамо добре односе са свим земљама у региону и изразио уверење да ће Црна Гора ревидирати своју одлуку и омогућити и туристима из Србије да нормално путују.

Љајић је подсетио да Србија у Црну Гору извози једнако као у Кину, Америку и Турску заједно, као и да је, са друге стране, Србија први спољнотрговински партнер овој суседној земљи и у увозу и извозу.

Говорећи о штети у туризму, Љајић је рекао да ће у првих пет месеци штета бити нешто мања од првобитно процењених 300 милиона евра, јер је девизни прилив у марту био већи од очекиваног.
Висина укупне штете ће, како је рекао, у великој мери зависити од броја страних гостију током јула, августа и септембра током којих остварујемо 33 одсто укупног годишњег девизног прилива.
„Наш адут су манифестације које се одржавају током августа, па уколико успемо да доведемо приближно исти број страних гостију на манифестације као током ранијих година, штету ћемо успети бар да смањимо“, поручио је министар.

Говорећи о летњој туристичкој сезони, он је рекао да већ имамо најаве да би, што се тиче домаћих гостију, могла да буде јако добра и у прилог томе навео да су смештајни капацитети у Врњачкој бањи, Златибору и Сокобањи скоро попуњени за јул и август.