Љајић: Важна позиција САД да таксе не замене нове баријере

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас као важну позицију САД да се таксе на робу из централне Србије не могу заменити новим баријерама.

Ако се укину таксе, а уведу реципрочне мере, значило би да смо укинули једну а поставили три нове баријере, зато је важна позција САД да таксе буду укинуте и да почне дијалог о отвореним питањима, што је позиција прихватљива за Србију, рекао је Љајић за Тањуг.

Министар подсећа да таксе, осим што су потпуно закочиле дијалог, нису зауставиле само промет робе из Србије и БиХ већ и све регионалне иницијативе.

„Ако би Приштина увела реципроцитет, а укинула таксе са једне стране то би било излажење у сусрет САД, а са друге би значило увођење нових баријера које спречавају промет робе, али ако се то деси, тамо смо где смо и били“, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Љајић наводи и да нико са сигурношћу не може да каже на шта се односе мере о којима Курти прича, осим што је навео да се ради о економским, трговинским и политичким мерама и додаје да је Курти наводио непризнавање сертификата.

Признавали смо сва докумнта која имају статусно неутралну позицију, нисмо могли да признамо оне са Република Косово јер није у духу са статусно неутралним називима и договорима, рекао је министар и додао да Србија није могла да прихвати ни фактуре на којима је писало роба намењена РК.

Он је подсетио да је након одлуке о таксама уследила и она да на рафовима мора да буде истакнута застава земље из које роба долази, што је у великој мери ограничило и зауставило продају робе на тржишту Косова.

Сада је, сматра, важно да се таксе укину и да се започне озбиљан и политцички и сваки други дијалог који се тиче практичних животних, економских и трговинских односа.

„Верујем да је интерес привредника на обе стране да сарађују, да роба иде и у једном и у другом правцу. Нисмо уводили никакве реципрочне мере. Сматрамо да је економски моменат важан не само за дијалог већ и за стварање повољније атмосфере у којој ће се водити разговори“, рекао је Љајић.