Љајић: Важна консолидација и модернизација тржишта

Тржиште малопродаје у Србији захтева консолидацију и модернизацију и ту има простора и потенцијала, како за Меркатор, тако и за друге компаније, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је на састанку представника компаније Меркатор С са добављачима, рекао да је за Србију посебно важна консолидација у Меркатору обзиром да запошљава више од 8.000 људи и сарађује са око 700 наших добављача.

„Очекујемо да коначна имплементација нагодбе буде средином марта, то значи да ћемо имати нову компанију са новим менаџментом. То још увек не важи за компаније које послују у Србији, Босни и Херцеговини и Словенији, оне су ван процеса нагодбе и то ће ићи неким својим током, суштински се њиихова позиција не мења“, рекао је Љајић.

Он је навео да је важно јачање конкуренције и консолидација тржишта малопродаје, а да је тешко рећи шта ће бити у перспективи када је у питању ситуација са Агрокором.

„Најидеалнији сценарио за нас да све ове компаније наставе да послују и да по могућству наше фирме и предузетници буду део регионалног конзорцијума који би био формиран и који би показао интерес за куповину Агрокора или делова Агрокора. Да ли ће се то дести у овом моменту незахвално је прогнозирати“, рекао је Љајић.

Он је навео да је чињеница да се Сбербанка неће тиме бавити као главним бизнисом и послом.

„Гледаће да повећа вредност целог концерна како би на тржишту могла да добије што већи износ средстава и поврати новац који је уложила. Није реално за очекивати да врати сав тај новац, али већи део сигурно ће желети да врати“, рекао је министар.

Да би се то догодило каже, мора да се подигне укупна вредност компаније и неопходне су нове инвестиције.

Љајић је навео и да је кључно да се сачува поверење у бренд и да је криза у Агрокору која је почела пре две године добрим делом превазиђена захваљући добављачима, посебно великим који су имали поверења и разумевања за ситуацију.

Такође, додао је да Меркатор редовно измирује и обавезе према држави и да је прошле године плаћено више од 150 милиона евра на име пореза.

Данашњем састанку представника Меркатора С и добављача присуствовали су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, као и председник ПКС Марко Чадеж.