Љајић: Ваучери ,,планули“, тражимо додатна средства

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће ресорно министарство, у циљу подстицања развоја домаћег туризма, упутити захтев за додатна средства из текуће буџетске резерве која ће бити намењена за програм ваучера за годишњи одмор у Србији.

Љајић најављује да ће се додатна средства тражити јер је за мање од два месеца ове године, 38.886 грађана поднело захтев за добијање ваучера, што је за 3,5 пута више него у истом периоду 2018. године, када је у ово време било 11.177 пријава за ваучере.

,,Ако би се овај тренд пријава грађана наставио, ми бисмо, без додатних средстава, практично морали да акцију доделе ваучера обуставимо већ у мају“, прецизирао је Љајић.

Министар је додао да акција поделе ваучера има вишеструки значај за развој домаћег туризма, не само због раста туристичког промета, већ и због продужетка туристичке сезоне као и оживљавања мањих туристичких дестинација широм Србије.

,,Грађанима је тренутно на располагању 1.109 угоститељских објеката, што је за 49 одсто више него у истом периоду прошле године“, рекао је Љајић.

Наводи да су најтраженије дестинације за коришћење одмора уз ваучер Сокобања, Златибор, Врњачка бања, Пролом бања, Луковска бања, Дивчибаре, Сијаринска бања, Рибарска бања, Горња Трепча и Златар.