Љајић: Увођењем косовских такси споразум ЦЕФТА доведен у питање

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) из 2006. године после увођења такси од 100 одсто на српску робу на Косову доведен у питање и да захтева опоравак да би се одржао.

„Ако ЦЕФТА ово није могла да спречи, постојање тог споразума о слободној трговини је под великим знаком питања“, оценио је Љајић за „Политику“.

По његовим речима, Србија због немогућности пласмана своје робе на Косово дневно губи око милион евра.

Министар је оценио да је могуће да се оформи „нека врста ЦЕФТЕ плус“, али да ниједан споразум не може да заживи без подшке ЕУ.

„ЕУ мора више да се укључи. Потребно је сва отворена питања ставити на сто, отклонити баријере у трговини, усагласити сертификате, либерализовати тржишне снаге“, казао је он.

Љајић је рекао да се тренутно на граничним прелазима чека око 11 сати, што је, по његовим речима, губитак од 30 милиона сати.

„Са Северном Македонијом смо успели да решимо спорна питања, са Босном смо од 13 решили девет. Потребна је добра воља и координација“, навео је министар.

Укупна трговина Србије са ЦЕФТОМ коју чине Србија, Северна Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија и Албанија, прошле године је достигла 4,2 милијарде евра, преноси „Политика“.

Највећи партнер Србије је Босна и Херцеговина, а затим следе Црна Гора и Северна Македонија.

На Косово је прошле године Србија пласирала робу у вредности од 419 милиона евра.