Ljajić: Uvešćemo crne i bele liste turističkih agencija

Novim zakonskim propisima biće uvedene rigoroznije mere za osnivanje turističkih agencije i obaveza njihovog licenciranja, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i najavljuje da će biti uvedene crne i bele liste turističkih agencija.

To bi značilo da će putnici na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija moći da vide koju vrstu licence agencija ima, da li je bilo ranije primedbi turista na njihov rad, da li su podnošene prijave…
Ljajić je za TV Prva pojasnio da će biti uvedene tri kategorije licenciranja kako bi se zaštitile i male agencije koje dobro rade, ali pre svega zaštitili putnici.

„Zabranićemo subagentima da se kod njih uplaćuju sredstva, već mora novac direktno da se uplati organizatorima putovanja. U Subotici je čovek pokupio 50.000 evra i otišao“, rekao je Ljajić.

Pojašnjava da će biti uvedene A,B,C licence a to podrazumeva da će agencija koja ima A licencu morati da se osigura na 500.000 evra i 50.000 depozit, za polisu B – da se osigura na 400.000 evra i 25.000 evra deopozit i za polisu C – da se osigura na 300.000 evra i 15.000 evra depozit.

„To je pokušaj da nađemo kompromis. Velike agencije su predlagale veći depozit, čak da uvedemo i bankarske garancije. Međutim, tada bi ostalo 10 agencija i poskupeli bi aranžmani. Moramo da uzmemo u obzir i male i one najveće ali da probamo da zaštitimo putnika“, naglasio je Ljajić.

On je dodao da problem sa turističkim agencijama imaju i druge države i da je u EU od 1. jula stupila na snagu nova uredba namenjena zaštiti potrošača, putnika i turista.

„Do sada smo imali zakon koji je sa evropskim standardima. Ovo što se dešava kod nas dešava se u Švajcarskoj, Norveškoj, Nemačkoj ali je tamo osiguranje bolje, efikasnije i brže reaguje“, naglasio je on.

Ljajić smatra da nije normalno da Srbija ima 560 agencija i toliko subagenata.

„Nije normalno da svako ko nema šta da radi osnuje agenciju i sada funkcioniše kako-tako dok ne dođe do prevare“, zaključio je on.