Љајић: Увешћемо црне и беле листе туристичких агенција

Новим законским прописима биће уведенe ригорозније мере за оснивање туристичких агенције и обавеза њиховог лиценцирања, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и најављује да ће бити уведене црне и беле листе туристичких агенција.

То би значило да ће путници на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација моћи да виде коју врсту лиценце агенција има, да ли је било раније примедби туриста на њихов рад, да ли су подношене пријаве…
Љајић је за ТВ Прва појаснио да ће бити уведене три категорије лиценцирања како би се заштитиле и мале агенције које добро раде, али пре свега заштитили путници.

„Забранићемо субагентима да се код њих уплаћују средства, већ мора новац директно да се уплати организаторима путовања. У Суботици је човек покупио 50.000 евра и отишао“, рекао је Љајић.

Појашњава да ће бити уведене А,Б,Ц лиценце а то подразумева да ће агенција која има А лиценцу морати да се осигура на 500.000 евра и 50.000 депозит, за полису Б – да се осигура на 400.000 евра и 25.000 евра деопозит и за полису Ц – да се осигура на 300.000 евра и 15.000 евра депозит.

„То је покушај да нађемо компромис. Велике агенције су предлагале већи депозит, чак да уведемо и банкарске гаранције. Међутим, тада би остало 10 агенција и поскупели би аранжмани. Морамо да узмемо у обзир и мале и оне највеће али да пробамо да заштитимо путника“, нагласио је Љајић.

Он је додао да проблем са туристичким агенцијама имају и друге државе и да је у ЕУ од 1. јула ступила на снагу нова уредба намењена заштити потрошача, путника и туриста.

„До сада смо имали закон који је са европским стандардима. Ово што се дешава код нас дешава се у Швајцарској, Норвешкој, Немачкој али је тамо осигурање боље, ефикасније и брже реагује“, нагласио је он.

Љајић сматра да није нормално да Србија има 560 агенција и толико субагената.

„Није нормално да свако ко нема шта да ради оснује агенцију и сада функционише како-тако док не дође до преваре“, закључио је он.