Љајић: Ускоро нови текстилни погони турских инвеститора

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас традиционални сајам текстила „Балкан текстил 2018” и најавио да ће у наредна два до три месеца бити отворене нове текстилне фабрике у Лазаревцу и Крагујевцу, чији су власници из Турске.

„Већ постоји одлука турских инвеститора о отварању погона у Алексинцу и Краљеву, а преговарамо са још једним инвеститором поводом отварања погона у Малом Зворнику“, изјавио је Љајић на отварању сајма, који се други пут одржава у Београду, након што је четири пута био одржан у Новом Пазару.

Овај сајам је, како је истакао, доказ унапређених и одличних односа између две земље, а такође најбоље говори о расту текстилне индустрије у Србији.

Међутим, текстилна индустрија у Србији, додао је министар, још увек није достигла ниво на ком је била у време бивше Југославије, али већ данас имамо око 2.000 озбиљних компанија у овом сектору, рачунајући и домаће компаније и из године у годину раст производње, извоза и запослености.

„Прошле године, продаја текстила била је за 15 посто већна него претходне, такође извоз је порастао за 15 одсто приближивши се нивоу од 900 милиона долара, а расте и запосленост“, поручио је Љајић.

Међутим, сировинска база у текстилној индустрији је још увек слаба, будући да увозимо 90 посто сировина и репорматеријала, због чега је позвао излагаче да своју производњу покрену и у нашој земљи.

Како је додао, циљ је и да овај сајам добије регионални карактер.

Анил Кајалар, саветник у амбасади Турске у Србији, истакао је да Србија и Турска бележе велики раст у међусобним односима, нарочито након посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији у октобру прошле године, када је, како каже, јако лепо дочекан.
„Највећи допринос наших добрим односима несумњиво дају област трговине и економије“, навео је он.
Како додаје, трговински односи две земље веома брзо напредују, а приметан је и велики број турских туриста у Србији, којих је само прошле године било 100.000.

Овогодишњи сајам текстила окупио је више од 50 компанија, које долазе из Турске, Србије, Хрватске, Кине и других земаља, а које се баве различитим текстилним индустријским гранама. Сајам траје до суботе, 3. марта, а улаз је бесплатан.