Љајић: Ускоро нова текстилна фабрика у Малом Зворнику

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас да ће за неколико месеци бити отворена нова текстилна фабрика у Малом Зворнику, а преговара се и о доласку још два произвођача текстила у Србију.

Љајић је рекао да се текстилна индустрија у Србији опоравља и да је у том сектору, који је прошле године имао извоз од 812 милиона евра, тренутно запослено око 50.000 људи.

„Данас се текстилна индустрија у Србији налази на стазама опоравка, али је још увек далеко од успеха који је имала у периоду бивше Југославије“, казао је Љајић на отварању 7. Сајма текстила Балкан текстил фер у Београду.

Он је подсетио да је у некадашњој Југославији у текстилној индустрији било запослено 250.000 људи, а да је годишњи извоз био и пет милијарди долара, највећим делом из фабрика у Србији.

„Нажалост, након ратова, санкција и лоше приватизације, текстилна индустрија је била готово девастирана“, рекао је Љајић и навео да су то искористиле земље у окружењу.

По његовим речима, великим делом уз помоћ компанија из Турске, Румунија је 2008. имала извоз текстилне индустрије од пет милијарди долара, а Бугарска 2,7 милијарди долара.

„Данас у Србији послује 29 компанија из области текстилне индустрије чији су власници држављани Турске, а од тога је само у последњих пет година отворено 10 озбиљних текстилних фабрика“, рекао је Љајић.

Он је истакао да су од тих 10 фабрика, само три узеле субвенције државе за покретање производње, неке компаније нису користиле никакве погодности, док су неке локалне самоуправе реконструисале хале и уступале их улагачима.

Министар је истакао да је Сајам текстила у Београду једини те врсте у земљи, а сличан не постоји ни на Западном Балкану.

Додао је да је тај сајам значајан због сусрета пословних људи из области текстилне индустрије и да представља подршку за даљи напредак и развој текстилног сектора у земљи и региону.

Он је изразио наду да ће неко од 50 излагача на овогодишњем сајму одлучити да своју производњу настави у Србији.

„Шанса може да буде улагање у производњу сировина за текстилну индустрију јер се та област након девастирања деведесетих година прошлог века није опоравила у Србији“, оценио је Љајић.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич рекао је да се приликом наредне посете турског председника Србији планира отварање фабрике текстила у Краљеву која би запослила 2.500 људи.

На 7. Сајму текстила Балкан текстил фер у Београду који се одржава до 2. марта, компаније из Србије, Турске, Хрватске, Бугарске, Грчке и Кине представљају све аспекте текстилне производње од тканина, предива, плетенина, одеће, све до машина за производњу и обраду текстила.