Ljajić: Ulaganje u nauku treba da bude stub razvoja zemlje

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas u Beogradu, otvarajući  Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, da Srbiji preti odliv mozgova ukoliko ne poveća ulaganje u nauku i razvoj, koje je sada svega 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda godišnje.

On je kazao da je godišnji prosek ulaganja u nauku i razvoj u zemljama EU oko dva odsto BDP-a.

Po „odlivu mozgova“ iz zemlje, kako je precizirao Ljajić, Srbija je na 141. mestu od 144 zemalja.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je veliki problem i to što obrazovni sistem nije u korelaciji s potrebama privrede i tržišta rada, i zato što je veoma slaba veza nauke i privrede.

„Srbija ima velike intelektualne i kadrovske potencijale, ali oni nisu dovoljno iskorišćeni i pretočeni u svakodnevni život zbog neprepoznavanja ove oblasti“, kazao je Ljajić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je dodao i da Vlada Srbije razmišlja o podsticajima za one koji ulažu u istraživanje i razvoj u vidu poreskih olakšica, kao i o formiranju investicionog fonda za ulaganje u istraživanje i razvoj.

On je dodao i da je prema podacima Svetskog ekonomskog foruma Srbija na 112. mestu po stepenu inovacija od ukupno 148 zemalja, kao i da u svetu ima 5.000 doktora nauka iz Srbije i isto toliko mladih istraživača.

„Očekujem da će ovaj sajam poslati poruku da znanje treba da bude stub ekonomskog razvoja zemlje“, naglasio je Ljajić.

Podsetio je i da Srbija godišnje izvozi 200 miliona evra softvera, naglasivši da je na nedavno održanom IT sajmu u Las Vegasu softver jedne kompanije iz Srbije proglašen za najinovativniji.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća na kome 500 izlagača iz 17 zemalja predstavlja više od 100 tehničko-tehnoloških noviteta i inovacija traje do 16. maja.