Љајић: Улагање у науку треба да буде стуб развоја земље

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас у Београду, отварајући  Међународни сајам технике и техничких достигнућа, да Србији прети одлив мозгова уколико не повећа улагање у науку и развој, које је сада свега 0,3 одсто бруто друштвеног производа годишње.

Он је казао да је годишњи просек улагања у науку и развој у земљама ЕУ око два одсто БДП-а.

По „одливу мозгова“ из земље, како је прецизирао Љајић, Србија је на 141. месту од 144 земаља.

Према његовим речима, у Србији је велики проблем и то што образовни систем није у корелацији с потребама привреде и тржишта рада, и зато што је веома слаба веза науке и привреде.

„Србија има велике интелектуалне и кадровске потенцијале, али они нису довољно искоришћени и преточени у свакодневни живот због непрепознавања ове области“, казао је Љајић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација је додао и да Влада Србије размишља о подстицајима за оне који улажу у истраживање и развој у виду пореских олакшица, као и о формирању инвестиционог фонда за улагање у истраживање и развој.

Он је додао и да је према подацима Светског економског форума Србија на 112. месту по степену иновација од укупно 148 земаља, као и да у свету има 5.000 доктора наука из Србије и исто толико младих истраживача.

„Очекујем да ће овај сајам послати поруку да знање треба да буде стуб економског развоја земље“, нагласио је Љајић.

Подсетио је и да Србија годишње извози 200 милиона евра софтвера, нагласивши да је на недавно одржаном ИТ сајму у Лас Вегасу софтвер једне компаније из Србије проглашен за најиновативнији.

Сајам технике и техничких достигнућа на коме 500 излагача из 17 земаља представља више од 100 техничко-технолошких новитета и иновација траје до 16. маја.