Љајић у званичној посети Мароку

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Рабату са премијером Марока Сад Едином Ел Отманијем, са којим је разговарао о унапређењу укупних политичких и економских односа две земље.

Премијер Ел Отмани је током разговора истакао да Краљевина Мароко неће мењати свој принципијелни став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и да ће наставити да поштује територијални интегритет Републике Србије.

Љајић у званичној посети Мароку

Љајић и Ел Отмани договорили су почетак преговора о закључењу споразума о слободној трговини две земље који би предстaвљао први документ такве врсте између Србије и неке од држава Африке.

Захваљујући таквом споразуму, закључили су саговорници, Србији би се отворио приступ великом афричком тржишту, док би наша земља постала центар мароканске економије у региону Југоисточне Европе.

Љајић и Ел Отмани сагласили су се и да су области текстилне индустрије, пољопривреде, аутоиндустрије, туризма и информационо-комуникационих технологија посебно значајне, када су у питању могућности за повећање обимa робне размене две земље.

Љајић у званичној посети Мароку

Током боравка у Рабату, потпредседник Владе Расим Љајић је са министром туризма, ваздушног саобраћаја, занатства и социјалне економије Марока Мохамедом Сажидом потписао међудржавни Споразум о економско-трговинској сарадњи, као и Меморандум о сарадњи у области туризма.

Љајић се у Мароку састао и са председником парламента те државе Хабибом Eл Малкијем, министром индустрије, инвестиција, трговине и дигиталне економије Мулом Хафидом Ел Аланијем, као и са министром спољних послова Насером Буритом.