Ljajić: U poslednjih pet godina broj turista porastao za 55 odsto

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je na dodeli nagrada ,,Turistički cvet“ da Srbija iz godine u godinu beleži sve veći rast u turizmu, navodeći da se ove godine očekuje 3.400.000 turista koji su posetili Srbiju.

Ministar navodi da je u poslednjih pet godina broj turista porastao za 55 odsto, a broj stranih gostiju za čak 65 odsto.

Osim toga, kaže ministar, primetan je i porast broja noćenja koji je od 2014. porastao za 56 odsto, kao i devizni priliv između 55 i 56 odsto.

Takođe, u prethodnih pet godina izgrađeno je 126 novih hotela, od kojih je 23 otvoreno ove godine.

,,Ako pogledate ove brojke imamo puno razloga da budemo zadovoljni“, istakao je Ljajić i dodao da turizam predstavlja važan potencijal za razvoj zemlje.

Međutim, činjenica je da u svim tim rezultatima doprinosi pet glavnih turističkih destinacija – Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Kopaonik i Zlatibor, sa nekih 50 do 55 odsto.

,,To je nešto što pokušavamo da promenimo i proširimo broj turističkih destinacija“, podvukao je Ljajić i dodao da se kao potencijalne nove turističke destinacije od ove godine javljaju Sokobanja i Niš.

Kaže da je Sokobanja za deset meseci ove godine u broju stranih noćenja prestigla Novi Sad i Kopaonik.

,,Tih sedam destinacija ostvaruju 62 odsto od ukupnog broja turista. U planu je da u naredne dve godine uz ovih sedam turističkih destinacija pridružimo još tri koje će do 2020. sigurno biti u top 10 destinacija u Srbiji“, rekao je Ljajić. To su Donje Podunavlje, Palić i Divčibare.

Ministar je najavio da u subotu počinje izgradnja velnes i spa centra u Paliću, a vrednost projekta je devet miliona evra, koji će, kaže, oživeti Palić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže da je ovo četvrta godina za redom kako ukupan broj turista u Srbiji ima dvocifreni rast, a devizni priliv treću godinu za redom prelazi milijardu evra.

,,O Srbiji kao o aktuelnoj turističkoj destinaciji priča i Evropa. Na sednici Evropske turističke komisije od 33 članice Srbija je predstavljena kao četvrta zemlja po procentu rasta turista i prva zemlja po procentu rasta kada su turisti iz Kine u pitanju“ ukazala je Labović.

Nagradu ,,Turistički cvet“ dobili su Ljubičevske konjičke igre iz Požarevca za najbolju manifestaciju, najbolja turistička agencija je ,,Robinzon“ iz Beograda, u kategoriji najboljih hotela nagradu je dobio Hotel ,,Premijer Akva“ u Vrdniku, ,,Ivanjički konaci“ su najbolji ugostiteljski objekat za smeštaj, dok je najbolja organizacija koja je doprinela unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga Beogradski sajam.

Turistička organizacija grada Novog Sada proglašena je za najbolju turističku organizaciju u Srbiji i uručena joj je nagrada ,,Turistički cvet“ koju je Turistička organizacija Srbije dodelila 39. put.

,,Turistički cvet“ je nagrada TOS-a koja se dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.