Љајић: У последњих пет година број туриста порастао за 55 одсто

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је на додели награда ,,Туристички цвет“ да Србија из године у годину бележи све већи раст у туризму, наводећи да се ове године очекује 3.400.000 туриста који су посетили Србију.

Министар наводи да је у последњих пет година број туриста порастао за 55 одсто, а број страних гостију за чак 65 одсто.

Осим тога, каже министар, приметан је и пораст броја ноћења који је од 2014. порастао за 56 одсто, као и девизни прилив између 55 и 56 одсто.

Такође, у претходних пет година изграђено је 126 нових хотела, од којих је 23 отворено ове године.

,,Ако погледате ове бројке имамо пуно разлога да будемо задовољни“, истакао је Љајић и додао да туризам представља важан потенцијал за развој земље.

Међутим, чињеница је да у свим тим резултатима доприноси пет главних туристичких дестинација – Београд, Нови Сад, Врњачка Бања, Копаоник и Златибор, са неких 50 до 55 одсто.

,,То је нешто што покушавамо да променимо и проширимо број туристичких дестинација“, подвукао је Љајић и додао да се као потенцијалне нове туристичке дестинације од ове године јављају Сокобања и Ниш.

Каже да је Сокобања за десет месеци ове године у броју страних ноћења престигла Нови Сад и Копаоник.

,,Тих седам дестинација остварују 62 одсто од укупног броја туриста. У плану је да у наредне две године уз ових седам туристичких дестинација придружимо још три које ће до 2020. сигурно бити у топ 10 дестинација у Србији“, рекао је Љајић. То су Доње Подунавље, Палић и Дивчибаре.

Министар је најавио да у суботу почиње изградња велнес и спа центра у Палићу, а вредност пројекта је девет милиона евра, који ће, каже, оживети Палић.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже да је ово четврта година за редом како укупан број туриста у Србији има двоцифрени раст, а девизни прилив трећу годину за редом прелази милијарду евра.

,,О Србији као о актуелној туристичкој дестинацији прича и Европа. На седници Европске туристичке комисије од 33 чланице Србија је представљена као четврта земља по проценту раста туриста и прва земља по проценту раста када су туристи из Кине у питању“ указала је Лабовић.

Награду ,,Туристички цвет“ добили су Љубичевске коњичке игре из Пожаревца за најбољу манифестацију, најбоља туристичка агенција је ,,Робинзон“ из Београда, у категорији најбољих хотела награду је добио Хотел ,,Премијер Аква“ у Врднику, ,,Ивањички конаци“ су најбољи угоститељски објекат за смештај, док је најбоља организација која је допринела унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга Београдски сајам.

Туристичка организација града Новог Сада проглашена је за најбољу туристичку организацију у Србији и уручена јој је награда ,,Туристички цвет“ коју је Туристичка организација Србије доделила 39. пут.

,,Туристички цвет“ је награда ТОС-а која се додељује за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга, као и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у Србији.