Љајић: Текстилна индустрија се опоравља

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас, отварајући сајам текстила у Београду, да та манифестација показује одличне односе Србије и Турске и брзину којом се ова индустрија опоравља и у извозу остварује 860 милиона евра.

Љајић је истакао да се текстилна индустрија у Србији опоравља захваљући турским инвеститорима који су највише фабрика отворили управо у том сектору.

„Године 2000. текстилна индустрија у Србији је била у нестајању, а прошле године је вредност робе из области текстила коју је наша земља извезла износила 860 милиона евра, од тога је 70 одсто извезено у земље ЕУ“, рекао је Љајић на отварању сајма „ Balkan textile 2020“.

Он је додао да у том сектору у Србији ради око 50.000 људи, али и указао да се око 21.000 текстилних радника води као незапослени.

Због тога, истиче Љајић, држава даје подстицаје за инвеститоре који раде на обуци и доквалификацији радника за текстилну индустрију, а ублажавање дефицита проблема незапослених покушава се решити и кроз дуално образовање.

Још један од проблема са којим се текстилна индустрија у Србији суочава је и тај што се, према његовим речима, 90 одсто репроматеријала и сировина увози у Србију.
„Као и прошле године, и ове године шаљем позив инвеститорима да улажу у производњу материјала за текстилну индустрију“, рекао је Љајић.

Наводи да држава преговара са једном великом турском компанијом о изградњи фабрике за производњу материјала за текстилну индустрију, додајући да ће наредних месеци финализовати те договоре.
Љајић је истакао да би овогодишњи сајам био још масовнији, али је 12 кинеских компанија отказало учешће због коронавируса.
Амбасадор Турске Танжу Билгич изјавио је да се на овогодишњем сајму представља 32 компаније из Турске.

Према његовим речима, сарадња између Турске и Србије се у последње три године развија у свим областима, а не само у области трговине, додајући да то показују бројке робне размене која је прошле године износила 1,3 милијарде долара.