Љајић свечано пустио у рад нову производну линију компаније ЈТИ у Сенти

Највећи јапански инвеститор у Србији, компанија „Јапан Тобако Интернешенел“ (ЈТИ) покренула је нову производну линију у фабрици у Сенти у оквиру инвестиционог циклуса вредног седам милиона долара.

Нову линију су свечано пустили у рад потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникације Расим Љајић, потпредседник АП Војводине Иштван Пастор, као и Јасутаке Тенго, председник ЈТИ групе који је овим поводом дошао у посету из Јапана.

„Поносан сам што ЈТИ постиже опипљиве резултате током протеклих 11 година. На тај начин даје допринос приходима од пореза, али и допринос друштву као друштвено одговорна компанија”, изјавио амбасадор Јапана, Њ.Е. Јунићи Марујама на свечаном отварањау нове линије и додао да компанија пуно улаже и у културну размену Србије и Јапана.

Јасутаке Танго, председник Јапан Тобако групе рекао је да инвестициони циклус, поред производне линије укључује и додатну модернизацију механизације у фабрици, као и иновирање производа.

Посебно је нагласио значај постигнутог споразум о слободној трговина са ЕУ, што је повећало успешност компаније, и захвалио се Влади Србије на подршци и напорима усмереним ка стварању стабилног и предвидивог пословног окружења.

Љајић свечано пустио у рад нову производну линију компаније ЈТИ у Сенти

„Од 27 фабрика, ова је најуспешнија”, рекао је на крају Танго, обећавши да ће наставити да промовише Србију као добру пословну дестинацију.

Потпредседник Владе Расим Љајић напоменуо је да су лоше приватизације у претходном периоду створиле негативну предрасуду, али да је искуство са дуванском индустријом другачије, те да је „извоз дувана надмашио и наше чувене малине“.

„Имамо успеха и у спречавању кријумчарења дувана“, нагласио је Љајић, додавши да је „пред нама већа опасност од нелегалне продаје на пијацама и на улици – продаја преко интернета“.

Званицама на отварању фабрике обратио се и Иштван Пастор, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине који се захвалио Јапанцима на успешном сповођењу високих стандарда заштите на раду, односно бризи за раднике.

Откако је купио Дуванску индустрију Сента 2006. године, ЈТИ је уложио више од 180 милиона долара у Србији, утростручио број запослених са 84 на 290, покренуо производњу цигарета и њихов извоз на тржишта Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Албаније, као и извоз дувана и цигарета у ЕУ.

У периоду од 2006. до данас вредност извоза износи готово 230 милиона долара, док је удео компаније на тржишту Србије у току истог периода утростручен.

ЈТИ је један од пет највећих пореских обвезника у Србији са две милијарде долара уплаћених у буџет у периоду 2006-2018. година. Ово је једина страна компанија која откупљује домаћи дуван.

Ангажује око 1.000 радника у Београду и Сенти, укључујући узгајиваче дувана, чланове њихових породица, као и сезонске раднике.