Љајић : Свака туристичка година у Србији боља од претходне

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је на отварању 40. Међународног сајма туризма да је стратешка одлука државе да ради на развијању туризма у Србији и да је туризам тај који има улогу помирења међу државама Западног Балкана.

Љајић је рекао да са задовољством може да каже да је свака туристичка година у Србији боља од претходне године, а да је још важнија чињеница да су направљени врло значајни кораци у ребрендирању Србије као туристичке дестинације. ,,Нисмо тај посао завршили, али смо добро одмакли“, каже Љајић.

Друга важна ствар, оцењује он, је то што је Влада препознала туризам као приоритетну економску и привредну грану Србије.

,,Кроз организовани напор и јасну стратешку активност државе, свих институција, од председника државе до локалних самоуправа, види се напор да се подигне туризам на начин на који он објективно и реално заслужује“, каже Љајић.
Рекао је да је Србија једна од пет земаља у Европи која у континуитету бележи двоцифрени раст и броја долазака и броја ноћења.

Министар је такође навео податке истраживања ресорног Министарства који показују да је чак 95 одсто странаца који су посетили Србију задовољно боравком у нашој земљи, а да њих 63 одсто није имало никакве примедбе током боравка у Србији.

Љајић : Свака туристичка година у Србији боља од претходне

Стране туристе према резулатима анализе, за боравак у Србији опредељује добар однос цене и квалитета, што каже 33 одсто испитаника.

,,Други разлог су безбедност и сигурност. Србија је стабилна и безбедна, нема опасности од било каквих инцидената, терористичких аката, и поносни смо на ту чињеницу данас у савременом свету“, истиче Љајић.

Трећи разлог који странци спомињу када оцењују Србију је то што је Србија лако доступна дестинација, а Љајић напомиње да је то захваљујући Ер Србији и чињеници да постоји безвизни режим са 100 земаља света.

,,Свесни смо и примедби које су изречене у истраживању, тичу се инфраструктуре и лошег смештаја и зато Влада ради на отклањању тих недостатака“, поручио је Љајић.

Ове године, најављује министар, креће се са иницијативом паушалног опорезивања оних који пружају услуге смештаја као и са електронским пријавама доласка и одласка туриста.

,,Тако ћемо знати тачан број туриста и колики је промет у сваком тренутку“, рекао је он.

Министар је поручио да земље региона нису конкурентни већ да је потребно да се удружују.

,,Не треба изгубити из вида друштвени аспект који туризам има. Верујем у помиритељску улогу коју туризам има када говоримо о земљама Западног Балкана“, закључио је Љајић, наводећи пример Пољске и Немачке у којима су туристи након Другог светског рата побољшали однос две земље разбијајући стереотипе.

Јубиларни 40. Сајам туризма под слоганом ,,Одмор те чека“, свечано је отворила председница Владе Ана Брнабић поручивши да је туризам једна од најуспешнијих и најуноснијих привредних грана у Србији и да ће се улагања у туризам наставити.

,,Показало се да сваки динар уложен у туризам, нама врати један евро и да сваки гост који овде дође, сутра са собом доведе још два госта“, истакла је Брнабић.

Премијерка је, обраћајући се туристичким посленицима, поручила да управо захваљујући њима, Србију поново препознају и све више њих зна колико је лепа, гостољубива, богата и колико су сви који у њу дођу, добродошли.

,,Хвала вам на успесима, немојте да стајете, имамо још толико тога да урадимо, да покажемо и толико људи да доведемо у Србију”, поручила је председница Владе и изразила наду да ће посетиоци на Сајму наћи неко ново место које још нису посетили.

Свечаном отварању је присуствовао и градоначелник Београда Синиша Мали који је изјавио да кроз туризам на најбољи начин промовишемо град и земљу, те да је то, уз ИТ најперспективнија грана и будућност наше земље.

,,То не би било могуће да Србија није стабилна и економски јака земља, захваљујући мудрој државној политици”, рекао је, и додао да је много урађено на томе да се о туризму, који је био запостављена индустрија, данас прича у суперлативима и да је најперспективнији и по питању прихода и по питању промоције земље.

Министарка туризма Грчке, земље овогодишњег партнера Сајма, Елена Коунтоура, истакла је да две земље негују дуготрајно пријатељство и богате културне, историјске и политичке везе и позвала грађане Србије да посете Грчку.
Сајам туризма, који се одржава на Београдском сајму, трајаће од 22-25. фебруара.