Љајић: Штета у туризму велика, домаћи туристи адут за опоравак

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће Србија, као и све друге земље, имати велику штету у туристичкој привреди због кризе изазване пандемијом корона вируса и истакао да се држава окреће домаћим туристима.

„Они нам постају адут за опоравак туризма“, казао је Љајић за РТС.

Он је додао да од сутра почиње аплицирање за 400.000 ваучера за боравак у Србији, као и да су у понуду укључени Београд и Нови Сад што ће, сматра, допринети додатном повећању броја оних који одмор проводе у Србији.

„Аплицирање за ваучере се одвија путем Поште. До сада је 160.000 ваучера подељено, од којих је 57 одсто отишло на пензионере. Али, рашће број сигурно“, рекао је министар.

Љајић каже да сваки угоститељ, хотел, издавалац приватног смештаја може и не мора да се пријави за коришћење ваучера.

„Многи ће видети своју шансу и интерес. Тренутно је око 1.500 угоститељских објеката где ваучери могу да се користе“, прецизирао је Љајић.

Он је поводом захтева хотелијера и туристичких радника да се продужи период на још шест месеци у ослобађању од пореза и доприноса, као и да мораторијум на отплату кредита буде продужен на додатних шест месеци, рекао да верује да ће до понедељка бити сачињен пакет помоћи туризму, који ће, како је назначио, зависити од финансијских могућности.