Ljajić: Šteta od korona virusa će zavisiti od dužine trajanja epidemije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za TV Prva da će hotelijerstvo ali i drugi delovi privrede Srbije pretrpeti veću štetu ako epidemija korona virusa potraje.

Ljajić je rekao da je zbog globalne situacije sa korona virusom već 80 odsto turističkih aranžmana za februar i mart otkazano, navodeći da će se o konačnoj šteti u turizmu govoriti u narednih nekoliko dana kada se bude videlo hoće li se takav trend nastaviti.

,,Plašimo se da će naša hotelijerska industrija u Beogradu i šire pretrpeti veliku štetu. Do juče nismo imali otkazivanje aranžmana za drugu polovinu aprila, a u pojedinim hotelima se otkazuju aranžmani i za maj. O konačnoj šteti ćemo govoriti narednih dana. Ako se to nastavi šteta će zaista biti velika“, kaže Ljajić.

,,Svetska turistička organizacija je imala procenu rasta turizma u svetu ove godine od tri do četiri odsto, a sada su procene da će pad biti od jedan do četiri odsto“, istakao je Ljajić.
Komentarišuči informacije da su prodavnice na severu Kosova preplavljene robom iz Albanije, Ljajić je rekao da to nije tačno.

,,U veletrgovinama nema albanske robe, a u pojedinim prodavnicama ima šećera i jaja iz Albanije“, rekao je Ljajić i dodao da bi bilo ,,normalno“ da se ne priča o ,,nacionalnosti“ robe već o slobodnom protoku ne samo robe već i ljudi i kapitala.

On je istakao da će srpskim firmama biti teško da se vrate na tržište Kosova čak i da takse koje je uvela vlast u Prištini pre godinu i po budu potpuno ukinute.

,,Taj prostor je sada popunjen robom iz okolnih zemalja i to od 30 do 60 odsto, i biće veoma teško da se vratimo na onaj nivo trgovine koji je postojao ranije“, rekao je Ljajić.

Dodao je da će za Srbiju biti problem i ako takse budu ukinute, a ostanu druge barijere, kao što bi bila obaveza da se obeležava da se roba isporučuje u Republiku Kosovo.

,,Treba da se vratimo pregovorima Beograda i Prištine o svim nerešenim pitanjima“, rekao je Ljajić.