Љајић: Штета од корона вируса ће зависити од дужине трајања епидемије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је за ТВ Прва да ће хотелијерство али и други делови привреде Србије претрпети већу штету ако епидемија корона вируса потраје.

Љајић је рекао да је због глобалне ситуације са корона вирусом већ 80 одсто туристичких аранжмана за фебруар и март отказано, наводећи да ће се о коначној штети у туризму говорити у наредних неколико дана када се буде виделo хоће ли се такав тренд наставити.

,,Плашимо се да ће наша хотелијерска индустрија у Београду и шире претрпети велику штету. До јуче нисмо имали отказивање аранжмана за другу половину априла, а у појединим хотелима се отказују аранжмани и за мај. О коначној штети ћемо говорити наредних дана. Ако се то настави штета ће заиста бити велика“, каже Љајић.

,,Светска туристичка организација је имала процену раста туризма у свету ове године од три до четири одсто, а сада су процене да ће пад бити од један до четири одсто“, истакао је Љајић.
Коментаришучи информације да су продавнице на северу Косова преплављене робом из Албаније, Љајић је рекао да то није тачно.

,,У велетрговинама нема албанске робе, а у појединим продавницама има шећера и јаја из Албаније“, рекао је Љајић и додао да би било ,,нормално“ да се не прича о ,,националности“ робе већ о слободном протоку не само робе већ и људи и капитала.

Он је истакао да ће српским фирмама бити тешко да се врате на тржиште Косова чак и да таксе које је увела власт у Приштини пре годину и по буду потпуно укинуте.

,,Тај простор је сада попуњен робом из околних земаља и то од 30 до 60 одсто, и биће веома тешко да се вратимо на онај ниво трговине који је постојао раније“, рекао је Љајић.

Додао је да ће за Србију бити проблем и ако таксе буду укинуте, а остану друге баријере, као што би била обавеза да се обележава да се роба испоручује у Републику Косово.

,,Треба да се вратимо преговорима Београда и Приштине о свим нерешеним питањима“, рекао је Љајић.