Љајић: Српско брашно иде у Македонију, нема контрамера

Македонија ће наставити увоз брашна из Србије, а Србија неће уводити контрамере, договориле су данас две стране, потврдио је Тањугу министар трговине Расим Љајић.

Љајић је након састанка са македонском делегацијом министарства пољопривреде у Скопљу рекао да је данас потписано 10 закључака везаних за трговинске односе Србије и Македоније и формиран заједнички Комитет за решавање ванцаринских баријера.

Љајић: Српско брашно иде у Македонију, нема контрамера

„Потписали смо десет закључака везаних за трговинске односе две земље. Формирали смо заједнички Комитет за решавање ванцаринских баријера“, каже Љајић и поручује да то практично значи да на границама неће бити задржавања робе из Србије.

Договор који је „пао“ у Македонији и њега су каже, прихватили и наши млинари.

Министар је изјавио да би прва седница мешовитог српско-македонског Комитета требало да се одржи у Београду 14, марта и да ће се на тој седници тражити дугорочно одрживо решење за уклањање свих ванцаринских баријера и повећање трговинске размене две земље.

Каже и да би било потпуно непримерено да уђемо у трговински рат са Македонцима када управо са њима имамо заједничку седницу две владе 21. марта у Нишу.

Млинари из Србије и Македоније су иначе тражили да се реши проблем лепљења акцизних маркица на паковања брашна јер им то, с обзиром да се ручно лепи, знатно поскупљује производњу.

Љајић објашњава да је један од резултата данашњих разговора и компромис да се на паковањима од једног , два и 5 килограма брашна лепе маркице у Србији као што се то до сада чинило, а да се на паковања од 25 и 50 килограма акцизне маркице лепе у Македонији.

Љајић: Српско брашно иде у Македонију, нема контрамера

„У наредних 30 дана ће се тражити трајно и системско решење за овај конкретан проблем. Данас смо учинили важан корак и то је договор који су прихватили наши извозници млинари“, напомиње Љајић.

Он је изјавио да постоји спремност обе стране да се овакве ситуације више не понављају јер је, каже, циљ Србије пре свега да се робна размена повећа на милијарду евра што , напомиње, не може да се учини ако се уводе баријере.

У наставку је документ који је потписан у Скопљу:

Дана 07.03.2018. године у Скопљу, Република Македонија, у просторијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде одржан је састанак између министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније Љупча Николовског и потпредседника Владе Републике Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.
У складу са вођеним разговорима и проблемима изнетим од стране кабинета и експерата, делегације су усвојиле следеће:

З А К Љ У Ч К Е

1. Контролне маркице типа А које се користе за паковања брашнежа од 1, 2 и 5 килограма, лепиће се код произвођача/извозника брашна.

2. Маркице типа Б које се користе за паковања брашна од 25 и 50 килограма, контролне маркице лепиће се у Републици Македонији.

3. Формираће се Комитет састављен од надлежних институција Републике Македоније и Републике Србије. Прва седница Комитета одржаће се 14.03.2018. године у Београду.

4. У року од 30 дана Комитет ће предложити системско и трајно решење за проблем у међусобној трговини брашном, како би се убудуће избегле овакве ситуације.

5. У року од 30 дана од дана оснивања, Комитет ће нотирати сва отворена питања и предложити решења за уклањање свих баријера и препрека у међусобној трговини.

6. У односу на контролне маркице Комитет ће у предвиђеном року анализирати оправданост увођења маркица и ако постоји сагласност привредних комора две земље, радиће се на њиховом потпуном укидању.

7. Државе потписнице су сагласне да преко надлежних институција две земље појачају контролу, у циљу сузбијања нелегалне економије и трговине пољопривредно-прехрамбеним производима.

8. Две државе потписнице се обавезују да у потпуности поштују међусобне билатералне споразуме о фитосанитарној сарадњи и сарадњи у области безбедности хране и ветеринарства, потписане 2012. године.

9. Државе потписнице се обавезују да се у будућности не примењују било какве баријере у међусобној трговини пољопривредно-прехрамбеним производима и да ће радити на убрзавању и олакшавању процедура на граничним прелазима, како би се спречила дуга задржавања и омогућио брз проток робе, што је у духу Берлинског процеса и стварања заједничког економског простора.

10. Комитет ће одржавати седнице најмање једном у три месеца, у циљу праћења постигнутих резултата, као и спречавања нових појава нецаринских баријера и препрека слободном протоку робе и услуга.