Љајић: Србија у првих пет у Европи по порасту броја страних туриста

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је изјавио да се Србија налази међу првих пет земаља у Европи које бележе највећи раст долазака страних туриста, те је тај раст прошле године износио 17 одсто.

Он је на отварању регионалне конференције ,,Туризам Србије – партнерства за будућност“ истакао да су испред Србије само Турска, Исланд и Црна Гора, и констатовао да је наша земља по броју долазака страних гостији иза себе оставила многе веће европске дестинације.

,,Када погледате ове бројке, ми стојимо јако добро, посебно што је из године у годину тај раст све већи. Прогнозе су да ће и ова година у том погледу бити најбоља до сада“, рекао је Љајић.

Министар је указао да ће Србија ове године успети да оствари одређене цифре зацртане Стратегијом развоја туризма за 2020. годину.

Љајић: Србија у првих пет у Европи по порасту броја страних туриста

,,Ми смо планирали да до 2020. године остваримо долазак 3,6 милиона туриста, а ми ћемо се већ ове године приближити бројки од 3,5 милиона туриста“, истакао је Љајић.

Такође, каже министар, планирано је да до 2020. Србија оствари девет милиона ноћења, а да су пројекције, наглашава, да ће до краја ове године бити билзу 9,5 милиона ноћења.

,,Скоро две године пре овог зацртаног циља ми ћемо остварити оно што смо планирали овом Стратегијом. Једино што Србија неће успети да надмаши ове године то је девизни прилив“, каже Љајић.

Наводи да је планирани девизни прилив до 2020. био 2,5 милијарди долара, а да ће Србија до краја године остварити око 1,35 миллијарди евра.

Међутим, иако те цифре стоје добро, Љајић је указао да према структури места која страни труристи највише посећују су Београд, Нови Сад, Златибор, Копаоник и Врњачка Бања, те да тих пет дестинација привуку 55 одсто свих гостију.

Истиче, и да је у првих седам месеци од 925.000 страних гостију, Београд обишло чак њих 505.000.

Љајић констатује да су се те дестинације саме издвојиле као најатрактивније туристичке понуде у земљи, али и да потенцијали Србије нису довољно искоришћени, а нарочито српске бање.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је претходне године од туризма у српској престоници приход био око 800 милиона евра, а циљ је да се ове године достигне цифра од једне милијарде.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је туризам као грана, у Србији забележио велики раст, додавши да је за привлачење нових туриста важна политичка и економска стабилност.