Љајић: Србија тражи да Косово укине увозну дажбину за брашно

Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило је протест Привременим институцијама самоуправе у Приштини задуженим за спровођење ЦЕФТА споразума, као и представницима УНМИКА и затражило укидање тзв. заштитне мере од 23. октобра којом се уводи специјална увозна дажбина за брашно из Србије од 40 евра по тони, изјавио је министар Расим Љајић.

„Ово је класична ванцаринска баријера којом се спречава или чак зауставља извоз брашна из Србије, упозорио је Љајић. Заштитну меру косовске власти су, како је објаснио, увеле јер се „наводно“ брашно из Србије продаје испод тржишне цене, односно цене производње, што је, тврди Љајић, потпуно нетачно јер је цена брашна која се извози на тржиште Македоније, БиХ и Црне Горе готово идентична и до сада није било приговора од стране ових партнера.

„Према томе, нема различитих цена за регион. Једину разлику у цени килограма брашна могу да направе трошкови превоза, па је у том смислу логично да ће брашно бити нешто јефтиније у Приштини, него рецимо у Тирани“, објаснио је министар. Он је додао да се овде ради о протекционистичкој мери која је донета под притиском косовског млинарског лобија.

Такса од 40 евра по тони је, како тврди министар, таман толика да извоз брашна из Србије учини неисплативим.

„Уколико се ова мера не повуче, затражићемо хитан састанак Заједничког комитета ЦЕФТА како би се ово питање ставило на дневни ред, а истовремено ћемо се обратити и надлежним телима Европске комисије“, закључио је министар.