Ljajić: Srbija – regionalni centar za iranske privrednike

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunika Rasim Ljajić izjavio je danas da bi Srbija mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu.
Ljajić je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija – Iran, koji se održava u Privrednoj komori Srbije, rekao da je pokrenuta inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Zato je pozvao srpske privrednike da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih porizvoda i roba.

Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je Ljajić, oblasti od obostranog interesa i potencijala za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.

„Poruka poslovnim ljudima iz Irana je da dođu i investiraju u Srbiji. Vi ste u našu zemlju više nego dobrodošli“, rekao je Ljajić.

Ljajić: Srbija - regionalni centar za iranske privrednike

Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim sa Iranom i uspostavljenu direktnu avio-liniju Beograd-Teheran što, ističe, olakšava dolazak i privrednika i turista iz Irana.

„Srbija je prošle godine privukla najviše stranih investicija od svih zemalja u regionu“, naveo je Ljajić i istakao da bi zato dolazak iranskih privrednika značio da Srbija i Beograd mogu da budu regionalni centar za prisustvo iranskih privrednika u regionu.

Naveo je i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kaže, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

„Videćemo u oktobru koje je prvo prolazno vreme i da li smo napravili iskorak“, rekao je Ljajić i dodao da je pred nama šansa za veliki iskorak u ekonomskoj saradnji, te da veruje da će stručnjaci iz Srbije raditi na modernizaciji termolektrana u Iranu.