Љајић: Србија – регионални центар за иранске привреднике

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуника Расим Љајић изјавио је данас да би Србија могла да буде регионални центар за присуство иранских компанија на Западном Балкану.
Љајић је на отварању Пословног форума Србија – Иран, који се одржава у Привредној комори Србије, рекао да је покренута иницијатива за закључење споразума о слободној трговини.

Зато је позвао српске привреднике да искористе шансу и приступ тржишту Ирана од 80 милиона људи, земљи која годишње увози више од 70 милијарди долара различитих поризвода и роба.

Туризам, пољопривреда и енергетика су, нагласио је Љајић, области од обостраног интереса и потенцијала за сарадњу, а постоји могућност извоза овчјег меса, кукуруза, јестивог уља и различитих врста семена, попут сунцокрета, соје и шећерне репе у Иран.

„Порука пословним људима из Ирана је да дођу и инвестирају у Србији. Ви сте у нашу земљу више него добродошли“, рекао је Љајић.

Љајић: Србија - регионални центар за иранске привреднике

Нагласио је да је Србија једна од ретких земаља у Европи која има безвизни режим са Ираном и успостављену директну авио-линију Београд-Техеран што, истиче, олакшава долазак и привредника и туриста из Ирана.

„Србија је прошле године привукла највише страних инвестиција од свих земаља у региону“, навео је Љајић и истакао да би зато долазак иранских привредника значио да Србија и Београд могу да буду регионални центар за присуство иранских привредника у региону.

Навео је и да је планирана посета Ирану са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом која ће, каже, бити покушај да се направи следећи искорак у конкретној економској сарадњи две земље.

„Видећемо у октобру које је прво пролазно време и да ли смо направили искорак“, рекао је Љајић и додао да је пред нама шанса за велики искорак у економској сарадњи, те да верује да ће стручњаци из Србије радити на модернизацији термолектрана у Ирану.