Љајић: Србија не улази у ЕАЕУ, потписује споразум о слободној трговини

Србија не улази у Евроазијску економску унију (ЕАЕУ), како се то ових дана спекулише у домаћим и регионалним медијима, него потписује споразум о слободној трговини какав смо и до сада имали с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, попут оних које имамо с Турском или државама Цефта, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Није то никакав нови ССП, нема политике, само трговина. Унутар Евроазијске уније одлучено је да започне унификација свих споразума о слободној трговини које су раније имали с трећим земљама“, рекао је Љајић за „Политику“.

Београдски лист објашњава да се Евроазијска унија проширила на Јерменију и Киргизију и донела одлуку да уједначи уговоре о слободној трговини с трећим земљама, међу којима је и Србија.

„Да је Србија рекла да не жели да потпише уговор, наш споразум о слободној трговини с Русијом би био доведен у питање. Овај споразум не потписује само Србија него и све друге земље које су имале уговоре о слободној трговини са чланицама ЕАЕУ“, објашњава Љајић.

Љајић је додао да ће Србија, када се придружи заједничком тржишту и уђе у ЕУ, морати да раскине овај трговински споразум као и све друге постојеће уговоре о слободној трговини, и оне које у међувремену закључи.

„Ова правила су јасна и важе за Србију као и за све остале земље. Ми имамо право да потписујемо трговинске споразуме све док не постанемо чланица ЕУ. Тек када уђемо у ЕУ, ови уговори престају да важе, а наша земља улази у европски трговински режим. Од тог тренутка, споразуми које Европа има са трећим земљама, почињу да важе и за нас“, каже Љајић.