Љајић: Србија је безбедна и неоткривена земља

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, изјавио је у интервјуу листу ,,Политика“, да Србија није земља ,,мора и песка”, али је реалност да са свим предностима и потенцијалима може да буде озбиљна туристичка дестинација.

Томе у прилог довољно говори податак да је девизни прилив од туризма у прва два месеца износио 156 милиона евра, што је 18 одсто више у односу на исти период 2017. године, да је број туриста у истом периоду повећан за 12 одсто, а ноћења за 13 одсто.

Према прогнозама, каже Љајић, Србија би до краја године од туризма могла да заради 1,4 милијарде евра, што је за 200 милиона евра више него прошле године, а разлог овако позитивног тренда лежи и у томе што је Србија безбедна и још неоткривена дестинација, али и у отварању нових авио-линија и укидању виза на чему Србија интензивно ради, чиме је олакшан долазак туриста у нашу земљу.
Министар је даље истакао и да се у овом сектору очекује доста посла како би се наставио позитиван тренд и да се морају спровести унутрашње реформе на тржишту, јер постоји велики степен сиве економије који се процењује на 25 до 30 одсто.

Каже да само у Београду има само 2 500 регистрованих лежајева, што је нереално будући да се зна колики број ноћења имамо само у главном граду.

,,Зато ћемо мењати прописе тако што ћемо омогућити паушално опорезивање за све пружаоце услуга приватног смештаја као и њихову регистрацију“, најављује Љајић.

Љајић: Србија је безбедна и неоткривена земља

Паралелно се ради и на пројекту е-турист, који подразумева електронску пријаву и одјаву туриста, која ће омогућити да у сваком тренутку буду расположиви подаци о томе колико је туриста посетило Србију, које дестинације су обишли и из којих су земаља стигли, а овај пројекат требало би да буде завршен током следеће године.

Министар каже и да се озбиљније улаже у маркетинг и инфраструктуру и да ћемо ове године имати до сада најозбиљнију онлајн и телевизијску маркетиншку кампању у најутицајнијим светским медијима.
,,Осим опште кампање која ће се водити интензивно на свим појединачним тржиштима која су нам занимљива, упоредо ће се промовисати посебне понуде у зависности од тога шта туристи траже – културно наслеђе, активан одмор, бање, забаву или викенд посете великим градовима“, напомиње министар.

Љајић каже да осим земаља у региону у наша приоритетна тржишта спадају и земље ЕУ, Кина, Иран, Јапан, Кореја, Турска и Русија и према тим земљама ће се водити посебне кампање за привлачење гостију.

Каже и да је у прва два месеца ове године раст броја туриста из Кине већи за 254 одсто у односу на исти период прошле године, и да су нам у овом тренутку на првом месту по посећености Србији гости из Бугарске, Црне Горе, БИХ, Хрватске, Румуније, Македоније, Грчке, Кине, Турске и Словеније.

Наводи и да се пет туристичких дестинација озбиљно издвојило до сада, а које је прошле године посетило 70 одсто странаца који су посетили Србију. То су Београд, Нови Сад, Златибор, Копаоник и Врњачка бања, али се мора понудити више и зато ће се радити на развоју нових дестинација.

Једна од њих су потенцијали Дунава, где ће се градити инфраструктура и пристани. ,,Савршен потенцијал је и Палић који покушавамо да ревитализујемо, а Сокобања може да постане друга бања у Србији по квалитету услуге”, напомиње министар.

Такође очекује да ће и Дивчибаре у будућности забележити велику посећеност, с обзиром да кошаркаш Милош Теодосић тамо гради велики спортски центар и камп за припреме спортиста.
Уз све то, каже, морамо да пратимо трендове, односно да побољшавамо туристичку понуду, а са друге инфраструктуру. Ове године је за инфраструктурне пројекте опредељено 750 милиона евра, али, према његовим речима, може се очекивати да влада РС издвоји још новца за приоритетне пројекте.

На њима је, каже, да омогуће и долазак лоукост компанија, а поставља се питање и изградње малих аеродрома и оспособљавање ,,Поникава” и ,,Лађеваца”.

Када је реч о главном граду, који је прошле године посетило око милион туриста, од чега више од 80 одсто странаца, најављује нове садржаје.

,,Један од њих је оживљавање Авале која би требало да постане целогодишња дестинација и где се планира изградња скијашке стазе са свим пратећим садржајима, а Београд би требало да добије и забавни парк о чему се разговара са једном кинеском фирмом која би требало да изнајми три хале на сајму и направи га. Радови би требало да почну у септембру, а потписивање уговора се очекују у јуну”, закључује министар и додаје да и уколико се реши питање улагања у Сава Центар, то ће бити велика ствар за Београд.

Говорећи о ваучерима, који су грађанима на располагању четврту годину за редом, за одмор у Србији се од почетка ове године пријавило 45 954 грађана, што је већ више од половине броја предвиђеног буџетом (80 000) као и да је скијашка 2018/2019. година са укупним прометом од 10,3 милиона евра, најуспешнија скијашка сезона у претходној деценији.