Љајић: Спремни за преговоре о слободној трговини са Ираном

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да економска сарадња Србије и Ирана не прати добре политичке односе и додао да је Србија спремна да започне преговоре о потписивању споразума о слободној трговини са Ираном.

Љајић је током пословног сусрета српских и иранских привредника у Београду рекао да је Србија иницирала разговоре о споразуму о слободној трговини и да је са свих страна унутар наше државе добијена сагласност за започињање преговора.

Он је изразио очекивање да ћемо у првој половини ове године имати и постигнут договор централних банака две земље по питању платног промета, да се не би одвијао преко трећих банака и додао да то доста ограничава сарадњу привредника.

Љајић је рекао да је „лако и тешко“ говорити о међусобним односима две земље, зато што имамо добре политичке односе без спорних питања, али да са друге стране стално понављамо мање више исту причу – да имамо велике потенцијале и да економска сарадња не прати добре политичке односе.

Љајић: Спремни за преговоре о слободној трговини са Ираном

Како је рекао, заиста имамо велике могућности, а трговинска размена је годишње мања од 22 милиона долара.

„То је веома мала економска размена да није ни вредна помена“, рекао је Љајић подсетивши да је бивша Југославија са Ираном имала годишњу размену од 800 милиона долара.

Са друге стране, данас земље бивше југословенске републике заједно имају са Ираном мању размену од 200 милиона долара.

„Ова посета Зарифа, са оволиким бројем привредника, може да представља прекретницу у будућим економским односима Србије и Ирана, али прво морамо да решимо проблем платног промета две земље који је био кључна препрека у односима привредника“.

Он је казао да је Словенија постигла по том питању договор са Ираном и да сада има највећу размену са Ираном од свих земаља у региону.

Љајић истиче да безвизни режим са Ираном, уклањање царина и отварање директне авиолиније може много да повећа економску размену две земље.

Министар Љајић је позвао иранске привреднике да више улажу у нашу земљу и нагласио да Србија може да буде регионално чвориште за ширење пословање компанија из Ирана.

Казао је да ће Мешовити комитет за сарадњу две земље посебну пажњу посветити унапређењу сарадње у области енергетике и пољопривреде и додао да су важне области и аутомобилска индустрија, фармацеутска, грађевинска и друге индустрије, као и туризам.

Љајић је позвао иранске туристе да у великом броју дођу у нашу земљу и додао да очекује њихов већи долазак у марту, пошто у том месецу обележавају иранску нову годину.