Љајић: Сарадња са Турском омогућава отварање 4.000 радних места

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да Србија и српски привредници треба да искористе одличан политички однос са Турском и потписане споразуме који омогућавају да се економска сарадња одвија по олакшаној процедури.

„То је шанса која се не сме пропустити“, рекао је Љајић за РТС поводом посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији и потписивања 16 споразума о сарадњи на основу којих, како је навео, постоји могућност отварања и 4.000 радних места у Србији.

Љајић је рекао да се много тога променило у односима Србије и Турске током последња два дана.

„Ја пратим или сам радио на унапређењу економских односа две земље и није било лако. Србија је била главна вест у турским медијима ова два дана и битно је што се мења слика Србије у турској јавности. Посета турског председника са привредницима је важна због привлачења инвестиција али и турских туриста који су први пут избили на прво место по броју долазака“, објашњава Љајић.

Он је додао да је предност Србије у географској блискости и културолошкој сличности са Турском.

„Сада и добри лични односи председника Вучића и Ердогана отварају врата привредницима и они не треба да пропусте ову шансу“, истакао је министар.

Љајић је указао да су председници Турске и Србије разговарали о ауто-путу Београд–Сарајево, односно Пожега–Бољаре.

„То јесте једна од главних тема која је отворена, то је жив пројекат. Шта ће од тога бити зависи од следећих корака које направимо“, истиче Љајић.

Додао је и да је једна од важних тема била и турска „Ексим“ банка и њена висока каматна стопа због које ови инфраструктурни пројекти нису реализовани.

„‘Ексим’ банка је тражила каматне стопе од 6,5 одсто па, 4,8 одсто са попустом, али је то за нас било потпуно неприхватљиво. Председник Ердоган је рекао да турска банка може да даје кредите по стопи од 1,6 одсто а да ли ће се то догодити, видећемо“, каже Љајић.

Од тога ће, каже, зависити динамика и брзина реализације ових инфраструктурних пројеката.

Додаје да председник турске текстилне компаније „Taypa Tekstil Giyim“ Месут Топрак има интерес да дође у Краљево колико већ сутра.

„Ипак мора да прође процедура у коју крећемо данас са потписивањем уговора. Његова одлука је да дође у Краљево, а када ће се то догодити не могу да тврдим“, објашњава министар.

Каже да наши привредници морају да искористе Споразум о слободној трговини који је проширен.

„Сада су отворена врата за турске инвеститоре. Трговинска размена ће ове године бити близу милијарду евра, а већ имамо 14 одсто повећања, иако два и по пута више увозимо него што извозимо. Наш извоз ће расти и достићи 500 милиона колико желимо да достигнемо“, каже Љајић.

На питање да ли ће бити довољно јунећег меса за извоз у Турску јер је потписан споразум за извоз пет тона, министар каже да Србија већ има 6.000 тона говеђег меса вишка за извоз и да је интерес наших произвођача да више улажу у сточарску производњу.

„Очекујем нове инвестиције и улагања“, закључио је Љајић.