Ljajić: Rekordna godina za turizam, premašena očekivanja

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je 2017. godina rekordna u sektoru turizma jer će Srbiju posetiti 3,1 milion turista, a očekivani devizni priliv će biti oko 1,2 milijarde evra.

Ljajić je, gostujući na RTS-u precizirao da će ukupan broj dolazaka turista u ovoj godini premašiti očekivanih tri miliona.

U sledećoj godini ministar je najavio da će građanima biti na raspolaganju 80 hiljada vaučera za koje se mogu prijavljivati već od 1. januara.

„Novina je da će naši turisti moći da koriste ove vaučere i u Nišu i u Kragujevcu“, kaže Ljajić.

Govoreći o investicijma, Ljajić je rekao da je ovo godina procvata kada govorimo o turskim kompanijama koje su došle u Srbiju, ali je istakao da je u Srbiji najviše investicija iz zapadnoevropskih zemalja.

„U nominalnim iznosima nije tačno da je najviše investicija iz Turske, već iz zapadnoevropskih zemalja. Međutim, ovo je godina procvata kada govorimo o turskim kompanijama koje su došle u Srbiju i svaka od turskih kompanija se odlučila za proširenje proizvodnje u Srbiji“, napominje Ljajić.

Napominje da će u prva četiri meseca naredne godine biti otvorene nove fabrike u Žitorađi, Požarevcu, Kragujevcu i Mladenovcu.

„Kada se završi auto-put, stizaće se iz Niša do Istanbula za pet, šest sati. Verujem da će naredna godina biti bar jednako uspešna kao ova“, dodaje ministar.

U oblasti telekomunikacija, ove godine je bilo najznačajnije usvajanje Zakona o elektronskom poslovanju koji će promeniti poslovnu klimu u zemlji.

Ljajić objašnjava da se redovno prati rad firmi u Srbiji koje posluju u okviru Agrokora.

„Redovno sve pratimo, konsultujemo se i predlažemo mere ako je to potrebno. Te firme posluju stabilno, ali ne znači da je kriza prošla, mi smo zainteresovani da firme koje ovde rade nastave da rade i da zapošljavaju naše ljude“, rekao je ministar i dodao da je tržište maloprodaje u Srbiji stabilno.