Љајић: Рекордна година за туризам, премашена очекивања

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је 2017. година рекордна у сектору туризма јер ће Србију посетити 3,1 милион туриста, а очекивани девизни прилив ће бити око 1,2 милијарде евра.

Љајић је, гостујући на РТС-у прецизирао да ће укупан број долазака туриста у овој години премашити очекиваних три милиона.

У следећој години министар је најавио да ће грађанима бити на располагању 80 хиљада ваучера за које се могу пријављивати већ од 1. јануара.

„Новина је да ће наши туристи моћи да користе ове ваучере и у Нишу и у Крагујевцу“, каже Љајић.

Говорећи о инвестицијма, Љајић је рекао да је ово година процвата када говоримо о турским компанијама које су дошле у Србију, али је истакао да је у Србији највише инвестиција из западноевропских земаља.

„У номиналним износима није тачно да је највише инвестиција из Турске, већ из западноевропских земаља. Међутим, ово је година процвата када говоримо о турским компанијама које су дошле у Србију и свака од турских компанија се одлучила за проширење производње у Србији“, напомиње Љајић.

Напомиње да ће у прва четири месеца наредне године бити отворене нове фабрике у Житорађи, Пожаревцу, Крагујевцу и Младеновцу.

„Када се заврши ауто-пут, стизаће се из Ниша до Истанбула за пет, шест сати. Верујем да ће наредна година бити бар једнако успешна као ова“, додаје министар.

У области телекомуникација, ове године је било најзначајније усвајање Закона о електронском пословању који ће променити пословну климу у земљи.

Љајић објашњава да се редовно прати рад фирми у Србији које послују у оквиру Агрокора.

„Редовно све пратимо, консултујемо се и предлажемо мере ако је то потребно. Те фирме послују стабилно, али не значи да је криза прошла, ми смо заинтересовани да фирме које овде раде наставе да раде и да запошљавају наше људе“, рекао је министар и додао да је тржиште малопродаје у Србији стабилно.