Љајић: Раст извоза у Словенију 20 одсто

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Србија је у првом тромесечју ове године имала раст извоза у Словенију од 20 одсто и да наша земља и даље жели да повећава обим извоза у ту земљу, као и да увећа асортиман српских производа на словеначком тржишту.

Он је  на Српско-словеначком пословном форуму у Привредној комори Србије поручио да Србија жели да се, осим повећања извоза, увећају и словеначке инвестиције у Србији, истакавши да је до сада у нашој земљи регистровано1.500 словеначких компанија, што је, како је рекао најбоља препорука и за остала предузећа из те земље да улажу у Србију.

Љајић је навео да данас Србија има покривеност увоза извозом са Словенијом од 99,3 одсто, што је, како је истакао, пре неколико година било незамисливо.

Потпредседник Владе је додао да Србија ради на измени пословног амбијента и да је у току доношење низа важних закона који ће омогућити још бољу привредну климу и већа страна улагања.

Љајић је нагласио да је Србија заинтересована за заједнички наступ српских и словеначких компанија на трећим тржиштима, подсетивши да је меморандум о таквој сарадњи потписан крајем прошле године, јер су и Србија и Словенија мала тржишта која треба да се удруже да би били конкурентне.

Србија је, како је рекао Љајић, заинтересована и за логистичку помоћ Словеније у коришћењу европских фондова имајући у виду да Словенија у тој области има значајна искуства.

Љајић је оценио да је политичка и правна сарадња између две земље одлична, и без отворених питања што је добар предуслов за јачање привредне сарадње.

Он је подсетио да је прошле године одржана заједничка седница две владе и најавио да ће таква седница бити одржана и ове године у Љубљани.

Љајић је најавио и да ће 19. и 20. јуна у Словенији бити одржан Мешовити српско-словеначки комитет и да су већ дефинисане области у којима треба побољшати сарадњу, а то су пољопривреда, заштита животне средине, саобраћај, ИКТ сектор и област санације последица елементарних непогода.

Учинићемо све што можемо да побољшамо економску сарадњу између две пријатељске земље, рекао је Љајић и подсетио да до сада имамо потписаних 17 билатералних споразума међу којима и споразум о економско-трговинској сарадњи, подстицају инвестирања и социјалном осигурању.

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је да су односи Словеније и Србије коначно, после четврт века, одлични и да не постоји ништа што би могло да их поквари у будућности.

Он је подсетио да ће у Словенији ускоро бити превремени парламентрани избори и да би Влада требало да буде формирна у септембру или октобру.

У Словенији почиње процес економског опоравка, а колико ће бити брз зависиће од политике владе и пословне заједнице, истакао је словеначки председник.

На Српско-словеначком пословном форуму у Привредној комори Србије учествује 120 српских и око 100 словеначких компанија.