Љајић: Раст ИТ предузетника у Србији 74 одсто

У последње две године у Србији је забележен раст ИТ предузетника за 74 одсто, а на југоистоку земље тај раст износи 102 одсто, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Отварајући трећи Форум напредних технологија у нишком Официрском дому, Љајић је рекао да процене говоре да у Србији до 2020. године у ИТ сектору може бити отворено 50.000 нових радних места.

„Већ сада имамо недостатак од око 15.000 стручњака у области ИТ технологија. По проценама Европске комисије до 2020. године у свету ће недостајати 800.000 ИТ стручњака“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, колики је значај ИТ компанија за светску економију најбоље говори податак да је вредност пет највећих ИТ компанија попут Мајкрософта и Фејсбука, чак два и по пута већа од бруто друштвеног производа свих земаља југоисточне Европе.

Генерални директор компаније „Телеком Србија“ Предраг Ћулибрк најавио је на отварању Форума да ће та компанија уложити ове и наредне две године 200 милиона евра у базичну инфраструктуру, а највећи део тог износа биће уложен у оптичку инфраструктуру.

На подручју града Ниша, додао је Ћулибрк, „Телеком“ ће до средине наредне године уложити у инфраструктуру четири милиона евра.

„Та улагања у инфраструктуру обезбедиће боље сервисе, створиће предуслове за долазак инвеститора и омогућити бољи живот грађана“, рекао је Ћулибрк.

Форум напредних технологија трајаће до четвртка а у оквиру њега биће организовано традиционално Саветовање економиста Србије и Међународна конференција о телекомуникацијама „Телсикс“.

Форум напредних технологија организују град Ниш, нишка регионална Привредна комора, Национална служба за запошљавање, Електронски факултет и Нишки кластер напредних технологија.