Ljajić: Radimo sve da zapadnu Srbiju učinimo jedinstvenom turističkom destinacijom

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je novoizgrađeni turističko-ribolovački kamp na Potpećkom jezeru kod Priboja i tom prilikom najavio da je dogovorena dogradnja ovog naselja kako bi se povećali smeštajni kapaciteti.

„Radimo sve da zapadnu Srbiju učinimo jedinstvenom turističkom destinacijom, da afirmišemo i podržimo sve lokalne samouprave i turističke organizacije, koje za to pokažu želju. Pojedinačno ne mogu napraviti one rezlutate koje svi mi očekujemo i dati doprinos za razvoj turizma i turističkog prometa na nivou cele Srbije. Udruženi turistički kapaciteti daju osnova da rezultati budu još bolji“, kazao je Ljajić.

„Ribarsko naselje je jedno od retkih koja su na ovakav način sagrađena u zemlji, jer Priboj mora po nekim specifičnostima da privlači turiste. Zahvaljujući prirodnim lepotama koje ima i geografskom položaju očekujemo ovde turiste i iz Crne Gore i BiH, dok se iz Srbija podrazumevaju. Sa nastavkom ovog projekta, Priboj ćemo pozicionirati kao mesto za aktivni turizam, za one koje vole lov i ribolov. Naredna godine u planu nam je i izgradnja auto kamp naselja čime će ovaj kraj biti poznat kao jedinstvena turistička destinacija“, istakao je Ljajić.

U okviru posete, ministar je obišao Užice gde ja najavio ulaganje ministarstva u užički Stari grad, kako bi Užice postalo prepoznatljiva turistička destinacija i na taj način ,,izašlo iz senke“ Zlatibora.

Ljajić je naglasio da je trenutno najveći potencijal Užica što je blizu Zlatibora, koji je među pet top destinacija u zemlji, ali da bi izgradnjom visećeg mosta, koji bi spojio magistralni put sa užičkom tvrđavom i izgradnjom ugostiteljskog objekta, Stari grad postao jedinstvena turistička atrakcija u Srbiji.

,,Ukoliko dobijemo projekat do kraja ove, već početkom naredne godine mogao bi da bude odobren i da se krene sa njegovom realizacijom. Uveren sam da bi za najkasnije dve godine svi radovi bili završeni“, rekao je ministar posle obilaska užičkog Starog grada, na kome je u toku konzervacija i rekonstrukcija zidina stare tvrđave.

Ljajić je naglasio da je cilj Ministarstva da obogaćuje turističku ponudu Srbije kako bi se dodatno povećao broj prvenstveno inostranih turista.

,,Njih možemo da privučemo samo kvalitetnom ponudom i raznovrsnim sadržajima. Istraživanja pokazuju da su strani gosti u Srbiji, njih čak 40 odsto, impresionirani kulturnim nasleđem koje su videli, zatim 22 odsto sa gostoprimstvom i 21 odsto hranom. Moramo ići u susret njihovim potrebama“, naglasio je Ljajić.

Ministar je obišao i Zlatar koji će, prema njegovim rečima sledeće godine dobiti fudbalski teren i to na 1.200 metara nadmorske visine. Vrednost ovog projekta je 30 miliona, od čega će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojiti 20, a Opština Nova Varoš 10 miliona.

,,Nastavlja se sa izgradnjom sportske infrastrukture na Zlataru. Tako će se pored balon hale, biti izgrađen i fudbalski teren o kome razgovaramo već dve godine, i time će se ova planina kao i sama Nova Varoš pozicionirati kao destinacija za sportske pripreme“, rekao je potpresednik.

,,Takav objekat nedostaje Zlataru i ne samo da će privući sportiste, nego će i obogatiti i samu turističku ponudu. Moramo povećati broj gostiju koji dolaze, i sa permanentnim ulaganjima učiniti ponudu da bude što raznovrsnija i sadržajnija, kako bi oni koji dolaze ovde ostali što duže, i svojom preporukom privlačili nove goste“, istakao je Ljajić.

Prema njegovim rečima ovo neće biti jedina investicija jer već početkom naredne godine se očekuju i drugi projekti.
,,Pre svega izgradnja pešačkih staza, jer je Zlatar idealno mesto za afirmaciju jednog aktivnog odmora“, zaključio je ministar.