Љајић: Радимо све да западну Србију учинимо јединственом туристичком дестинацијом

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишао је новоизграђени туристичко-риболовачки камп на Потпећком језеру код Прибоја и том приликом најавио да је договорена доградња овог насеља како би се повећали смештајни капацитети.

„Радимо све да западну Србију учинимо јединственом туристичком дестинацијом, да афирмишемо и подржимо све локалне самоуправе и туристичке организације, које за то покажу жељу. Појединачно не могу направити оне резлутате које сви ми очекујемо и дати допринос за развој туризма и туристичког промета на нивоу целе Србије. Удружени туристички капацитети дају основа да резултати буду још бољи“, казао је Љајић.

„Рибарско насеље је једно од ретких која су на овакав начин саграђена у земљи, јер Прибој мора по неким специфичностима да привлачи туристе. Захваљујући природним лепотама које има и географском положају очекујемо овде туристе и из Црне Горе и БиХ, док се из Србија подразумевају. Са наставком овог пројекта, Прибој ћемо позиционирати као место за активни туризам, за оне које воле лов и риболов. Наредна године у плану нам је и изградња ауто камп насеља чиме ће овај крај бити познат као јединствена туристичка дестинација“, истакао је Љајић.

У оквиру посете, министар је обишао Ужице где ја најавио улагање министарства у ужички Стари град, како би Ужице постало препознатљива туристичка дестинација и на тај начин ,,изашло из сенке“ Златибора.

Љајић је нагласио да је тренутно највећи потенцијал Ужица што је близу Златибора, који је међу пет топ дестинација у земљи, али да би изградњом висећег моста, који би спојио магистрални пут са ужичком тврђавом и изградњом угоститељског објекта, Стари град постао јединствена туристичка атракција у Србији.

,,Уколико добијемо пројекат до краја ове, већ почетком наредне године могао би да буде одобрен и да се крене са његовом реализацијом. Уверен сам да би за најкасније две године сви радови били завршени“, рекао је министар после обиласка ужичког Старог града, на коме је у току конзервација и реконструкција зидина старе тврђаве.

Љајић је нагласио да је циљ Министарства да обогаћује туристичку понуду Србије како би се додатно повећао број првенствено иностраних туриста.

,,Њих можемо да привучемо само квалитетном понудом и разноврсним садржајима. Истраживања показују да су страни гости у Србији, њих чак 40 одсто, импресионирани културним наслеђем које су видели, затим 22 одсто са гостопримством и 21 одсто храном. Морамо ићи у сусрет њиховим потребама“, нагласио је Љајић.

Министар је обишао и Златар који ће, према његовим речима следеће године добити фудбалски терен и то на 1.200 метара надморске висине. Вредност овог пројекта је 30 милиона, од чега ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација издвојити 20, а Општина Нова Варош 10 милиона.

,,Наставља се са изградњом спортске инфраструктуре на Златару. Тако ће се поред балон хале, бити изграђен и фудбалски терен о коме разговарамо већ две године, и тиме ће се ова планина као и сама Нова Варош позиционирати као дестинација за спортске припреме“, рекао је потпреседник.

,,Такав објекат недостаје Златару и не само да ће привући спортисте, него ће и обогатити и саму туристичку понуду. Морамо повећати број гостију који долазе, и са перманентним улагањима учинити понуду да буде што разноврснија и садржајнија, како би они који долазе овде остали што дуже, и својом препоруком привлачили нове госте“, истакао је Љајић.

Према његовим речима ово неће бити једина инвестиција јер већ почетком наредне године се очекују и други пројекти.
,,Пре свега изградња пешачких стаза, јер је Златар идеално место за афирмацију једног активног одмора“, закључио је министар.