Љајић: Промена Закона о ГМО није на дневном реду

Полемика која је у јавности покренута у вези са изменама Закона о генетски модификованим организмима (ГМO) у овом тренутку је потпуно беспотребна, јер се о једној важној и осетљивој теми води расправа на сензационалистички начин, изјавио је данас министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Најважније је да започне дијалог свих заинтересованих страна, надлежних државних институција, невладиних организација, научне и стручне јавности, да би смо дошли до решења које је општеприхватљиво, нагласио је Љајић.

„Наш примарни циљ је пре свега сигурност и здравствена безбедност свих грађана и отклањање ризика за здравље људи, животиња и заштиту животне околине“, поручио је Љајић.

Према његовим речима, и уколико дође до промена Закона, оне ће учинити тај акт још рестриктивнијим, јер ће надзор и контрола те робе бити оштрији и ригорознији него што то предвиђају важећа законска решења.

„Циљ Србије јесте чланство у Светској трговинској организацији (СТО), јер то земљи омогућује пуну интеграцију у међународни трговински систем, а истовремено је и предуслов за приступање ЕУ“, закључио је Љајић.