Љајић: Процењена штета у туризму за пет месеци близу 300 милиона евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да још нема званичних података али да се очекује да ће штета у туризму за првих пет месеци, настала услед кризе изазване коронавирусом, износити приближно 300 милиона евра.

Љајић је у емисији „Осврт“ најавио да ће се наша земља у наредном периоду фокусирати на домаће туристе и госте из региона, а да од 15. маја креће и кампања за кинеско тржиште преко Алибабине платформе „Флиги“.

Хотелијери процењују губитке на 230 милиона евра, а агенције између 50 и 70 милиона евра, навео је он и додао да ће губици прецизније бити познати тек на крају године.

Због јака прва два месеца у овој години, како је навео, Србија има само 8 одсто мање долазака туриста у првом кварталу ове године у односу на период јануар – март прошле године.

Љајић је објаснио да Уредба о понуди заменског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано услед болести COVID-19 подразумева да сви грађани који су уплатили туристички аранжман до 15. марта имају могућност да са агенцијама договоре заменско путовање које могу да искористе најкасније до 31. децембра 2021. године.

Према његовим речима, уколико заменско путовање не буде реализовано до наведеног датума, грађани имају право на повраћај уплаћених средстава.

Потпредседник Владе је, говорећи о одржавању великих манифестација у Србији, пренео да је у контакту са организаторима, који се и даље припремају за одржавање манифестација, истакавши да би било туристички битно да се оне одрже, али не по цену здравља.

Он је напоменуо да право на туристичке ваучере за одмор у Србији имају пензионери, незапослени, регистрована пољопривредна газдинства и запослени, за које је до сада лимит била плата од 60.000, али је сада померен на 70.000 динара.