Љајић: Приштина да укине таксу на брашно или контра мере

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић позвао је власти у Приштини да повуку таксу на брашно из Србије или ће Србија бити принуђена да спроведе контрамере.

Приштина је на брашно из Србије увела таксе од 40 евра по тони, а Љајић каже да је уложен приговор косовским властима ЦЕФТИ и Бриселским властима.

„Контрамере избегавамо, јер то не води ничему, али ако немате други начин морате и то да радите“, рекао је Љајић гостујући на РТС-у и додао да ће таксе на брашно из Србије бити једна од тема регионалног скупа који сутра почиње у Будви.

„Ниједна земља која има мање од 10 милиона становника, уколико учешће извоза у БДП није минимум 50 одсто, нема шансе да се економски развија. Све земље које мисле да се учауре и да на овакав начин штите своје привреднике пуцају у властиту ногу“, нагласио је министар.

Појашњава да су већ имали састанак са власницима највећих млинова на Косову који сарађују са млинарима у Војводини и са српским удружењем „Жита Србије“, да су упоређене цене и да не стоји теза приштинских власти да се ниским ценама покушава придобити тржиште.

„Цена брашна је од 197 до 205 евра . Рекли смо им да ћемо морати да применимо контра мере уколико се ова одлука не повуче. Не можемо да чекамо два, три месеца да они купе од нас пшеницу, самељу брашно, то брашнио продају и онда кажу повлачимо меру“, нагласио је Љајић.

Додаје да Србија неће одустати од уклањања свих ванцаринских баријера са земљама у региону, да се са БиХ ради један модел којим ће бити идентификоване све ванцаринске баријере које постоје и то ће бити презентовано свим земљама чланицама ЦЕФТЕ.