Љајић: Приштина да укине све баријере

,Власти у Приштини су скинулe баријере за увоз већег броја пољопривредних производа, које су недавно уведене, али очекујемо да у најкраћем могућем року буду скинуте све трговинске баријере у размени робе у региону ЦЕФТА”, рекао је данас потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Министар је данас у Београду разговараo са представницима влада Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе поводом одлуке власти у Приштини да уведу трговинске баријере, односно царину од 30 одсто, на увоз сезонског воћа и поврћа и кукуруза, чиме се директно крши регионални споразум о слободној трговини – ЦЕФТА.

Пре тог састанка, како је новинарима рекао Љајић, стигла је потврда да је у Приштини одлучено да се укину царине само на одређене производе, а да ће, према незваничним информацијама, и даље бити царињен увоз паприка, грожђа, малина и купина.

,,У случају да Приштина не укине све трговинске баријере свака чланица ЦЕФТА ће одлучити које реципрочне мере ће применити“, истакао је Љајић.

Додао је да нико од учесника данашњег састанка не жели трговински рат који никоме ништа добро не доноси.

,

Љајић је објаснио да се од приштинских власти очекује да укину и додатне акцизе на увоз грађевинских блокова и брашна из Србије, затим царина на млеко и млечне производе из Босне, а пива из Црне Горе.
Најавио је да ће оперативно тело решавати проблеме у трговини у региону ЦЕФТА у реалном времену док се не донесе додатни протокол 7 ЦЕФТА споразума о решавању спорова.

Састанку у Београду су присустовали и потпредседник Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупчо Николовски и шеф Директората за мултилатералну и регионалну економску сарадњу Министарства економије Црне Горе Горан Шћепaновић.