Ljajić potpisao Sporazum o snižavanju cena usluga rominga na Zapadnom Balkanu

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas Sporazum o snižavanju cena usluga rominga na Zapadnom Balkanu i Sporazum između Srbije i Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja.

On je izjavio da će najveću korist od potpisivanja regionalnog sporazuma o romingu imati građani jer je predviđeno značajno snižavanje cena roming usluga.

“Ovim sporazumom definisane su maksimalne cene poziva, sms poruka i prenosa podataka, odnosno interneta, a za one koji imaju postpejd pakete cene će biti značajno niže”, rekao je Ljajić za Tanjug.
Cene govornog poziva po minutu će se kretati u rasponu od 0,05 evra do 0, 19 evra, sms poruke od 0,02, do 0,06 evra, a za prenos podataka po megabajtu cene će se kretati od 0, 025 do 0, 18 evra.

“Sve u svemu to je značajno snižavanje cena roming usluga i odnosi se na prelazni period, praktično od sada do 1. jula 2021. godine kada ćemo imati potpuno ukidanje rominga u regionu”, rekao je Ljajić.
Govoreći i o potpisanom sporazumu sa predstavnicima Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga on je rekao da zahaljujući njemu pečat ide u istoriju i da će korist osetiti kako građani tako i privreda.

“Sada iz Kancelarije u Podgorici možete da potpisujete ugovore sa partnerima u Srbiji, ako smo i mi i oni uveli elektronsko poslovanje, a do sada to nije bilo moguće ”, rekao je ministar.
Ovo je, kaže Ljajić, prvi sporazum ove vrste sa nekom od zemalja u regionu, i njime će se načiniti velike uštede privredi.

“Mi smo njima prvi spoljnotrgovinski partner, a oni za nas šesto izvozno tržište, na koje izvozimo 700 miliona evra robe. Korist će imati i građani i privreda, sa značajnim pojeftinjenjem operativnih troškova poslovanja”, rekao je ministar.

Državni sekretar Tanja Matić rekla je, govoreći o novom regionalnom roming sporazumu, da se radi o značajnom sniženju koje nije važno samo sa ekonomskog već i političkog aspekta jer se pokazalo da Srbija i državno rukovodstvo gleda napred budućnost.

Ipak smo se odlučili da jačamo regionalnu saradnju i donosmo odluke koje su u korist svih građana, bez obzira na složene političke okolnosti u ovom trenutnku, rekla je ona.