Љајић потписао Споразум о снижавању цена услуга роминга на Западном Балкану

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Споразум о снижавању цена услуга роминга на Западном Балкану и Споразум између Србије и Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења.

Он је изјавио да ће највећу корист од потписивања регионалног споразума о ромингу имати грађани јер је предвиђено значајно снижавање цена роминг услуга.

“Овим споразумом дефинисане су максималне цене позива, смс порука и преноса података, односно интернета, а за оне који имају постпејд пакете цене ће бити значајно ниже”, рекао је Љајић за Тањуг.
Цене говорног позива по минуту ће се кретати у распону од 0,05 евра до 0, 19 евра, смс поруке од 0,02, до 0,06 евра, а за пренос података по мегабајту цене ће се кретати од 0, 025 до 0, 18 евра.

“Све у свему то је значајно снижавање цена роминг услуга и односи се на прелазни период, практично од сада до 1. јула 2021. године када ћемо имати потпуно укидање роминга у региону”, рекао је Љајић.
Говорећи и о потписаном споразуму са представницима Владе Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга он је рекао да захаљујући њему печат иде у историју и да ће корист осетити како грађани тако и привреда.

“Сада из Канцеларије у Подгорици можете да потписујете уговоре са партнерима у Србији, ако смо и ми и они увели електронско пословање, а до сада то није било могуће ”, рекао је министар.
Ово је, каже Љајић, први споразум ове врсте са неком од земаља у региону, и њиме ће се начинити велике уштеде привреди.

“Ми смо њима први спољнотрговински партнер, а они за нас шесто извозно тржиште, на које извозимо 700 милиона евра робе. Корист ће имати и грађани и привреда, са значајним појефтињењем оперативних трошкова пословања”, рекао је министар.

Државни секретар Тања Матић рекла је, говорећи о новом регионалном роминг споразуму, да се ради о значајном снижењу које није важно само са економског већ и политичког аспекта јер се показало да Србија и државно руководство гледа напред будућност.

Ипак смо се одлучили да јачамо регионалну сарадњу и доносмо одлуке које су у корист свих грађана, без обзира на сложене политичке околности у овом тренутнку, рекла је она.