Љајић: Посредници да се више фокусирају на инвеститоре

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се смерницама за процену ризика од прања новца и финансирања тероризма скреће пажња посредницима у промету непокретности да се више него до сада фокусирају на инвеститоре као приватна лица која улажу у сектор непокретности.

Он је за ТВ Прва објаснио да су објављене смернице усклађене с Националном проценом ризика од прања новца и подсетио да је процену Влада Србије усвојила раније ове године.

Према његовим речима, нема разлога да се у јавности „диже прашина“ везано за смернице министарства јер су агенти за промет непокретности и раније морали да процењују ризичне купце/продавце.

„Ради се апсолутно о истим стварима, да морају да раде процене ризика. То су радили и до сада. Чак ни једна процена ризика није упућена према Управи за спречавање прања новца. Био је један документ који је био невалидан, погрешно попуњен формулар. Овде нема нових обавеза“, рекао је Љајић.

Додао је да за посреднике нема нових трошкова, већ да се смерницама једино скреће пажња да се сада фокусирају на инвеститоре који као приватна лица улажу у овај сектор имајући у виду да је у овом документу означен као високо ризичан са становишта прања новца.

„С друге стране, нигде, ни у једној земљи, не постоји другачије регулисање овог питања. Све земље у окружењу и у Европској унији су донеле слична правила, поступке, процедуре, смернице. Према томе, не радимо ништа друго од онога што је већ неко други урадио. Према томе, досадашња пракса се апсолутно не мења“ поручио је Љајић.