Љајић: Пооштрићемо услове за оснивање туристичких агенција

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је у припреми нови Закон о туризму који ће пооштрити услове за оснивање туристичких агенција.

Он је за ТВ Прва објаснио да се разговара са туристичким агенцијама и ЈУТОМ као националном асоцијацијом, да се пронађе решење, јер на тржишту Србије тренутно послује 560 туристичких агенција и исто толико субагената.

„То је за Немачку много, а не за Србију. Ви не можете да забраните никоме да оснује агенцију и да ради, али можете да пооштрите услове за рад. Радимо на томе да уведемо ред у рад агенција и да заштитимо путнике од оваквих превера“, рекао је Љајић.

Он је нагласио да нигде не постоји апсолутна заштита од превараната, лопова и криминалаца и да не постоји закон који то може да уреди, али да постоји закон који може да уреди јасну процедуру – на који начин неко може да се региструје, функционише и ради туристичка агенција.

„Ми размишљамо о више варијанти како да средства обезбеђења учинимо учинковитим и оперативним, како путници одмах да се наплате, а не да чекају дуге поступке“, рекао је Љајић.

Говорећи о ваучерима које држава издаје како би стимулисала одмор у Србији, Љајић је рекао да ће акција бити завршена два месеца раније, јер ће бити подељено свих 100.000 ваучера.

Ове године из буџета је планиран новац за 80.000 ваучера, док су за додатних 20.000 ваучера обезбеђена средства из буџетских резерви.