Љајић: Пет значајних области за унапређење сарадње са Алжиром

Потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић оценио је да постоје велики изгледи да се између Србије и Алжира значајно повећа привредна сарадња у области грађевинарства, пољопривреде, водопривреде, фармације и здравства, док је сарадња у области војне индустрије већ значајна.

Он је на отварању Пословног форума Србија-Алжир, који је одржана у Привредној комори Србије, рекао да је Србија заинтересована да са Алжиром потпише споразуме о избегавању двоструког опорезивања, слободној трговини и банкарским гаранцијама, као и да се подстичу пословне заједнице двеју земаља на међусобну сарадњу.

Министар је подсетио да је привредна сарадња била врло интензивна до 1990-их година, када је замрла, да би оживела тек од 2012. када је оставрена размена од 26 милиона евра, што је далеко испод могућности.

Он сматра да је потребно формирати заједничка предузећа у различитим областима, додајући да мешовити комитет за економску сарадњу разматра могућност и да се алжирске фирме укључе у приватизацију и инвестиције у Србију.

Љајић је навео да желимо да се српске фирме поново врате на алжирско тржиште, где могу да буду конкурентне, додајући да су тамо већ присутни Енергопројект, Хидротехника, Путеви Ужице, Хемофарм и ИТН.

Алжирски министар за водне ресурсе Хосеин Несиб је рекао да очекује да ће током 2014. године бити потписани споразуми о избегавању двоструког опорезивања и банкарским гаранцијама и позвао српске фирме и стручњаке да се укључе у изградњу бушотина за бране у тој земљи.

Он је рекао да Алжир жели да постигне привредну диверсификацију и самодовољност, да би обезбедио прехрамбену сигурност, зато су уложена огромна средства у водне системе, додавши да би било пожељно да панел српских стручњака учествује у изградњи бушотина за те системе.

Несиб је подсетио да су већ успешно форимирана два заједничка предузећа, од којих је једно формирала Хидротехника-Хидроградња са алжирском Хидротехником за изградњу брана у Алжиру, а друго алжирска фирма ПРОДА-ФРИГОМЕДИТ и ИТН група за изградњу силоса и расхладних постројења у прехрамбеној индустрији.

Он је додао да Алжир жели да обнови индустрију, путеве и железнице, напомињући да постоји и могућност за трансфер технологија.

Председник ПКС Жељко Сертић је констатовао да је најзначајнија сарадња сада у области војне индустрије, додајући да не можемо да се похвалимо добрим и квалитетним пројектима у економији.

Треба да видимо који су то потенцијали у којима можемо да сарађујемо, а у последњих годину дана, спровели смо озбиљне реформе, изменили пословно законодавство, чиме је поправљен пословни амбијент за склапање аранжмана, казао је Сертић.

Позивајући привреднике да на билатералним разговорима размене све идеје које имају, Сертић их је позвао да се обрате комори, уколико буду имали било каквих проблема са државним иституцијама и администрацијом, а она ће пружити сву потребну помоћ.

На пословном форуму учествују 33 фирме из Алжира и 45 из Србије.