Љајић: Паушално опорезивање смештаја дало прве резултате

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је нови систем паушалног опорезивања за грађане који пружају услуге смештаја већ почео да даје прве резултате јер је широм Србије појачано интересовање за пријаву капацитета у складу са новим прописима.

Министар је скренуо пажњу да су грађани и од усвајања Закона о угоститељству почетком ове године почели да показују веће интересовање за категоризацију, наводећи као пример Београд у коме је у овој години поднетих око 280 захтева од којих је највећи број оних који се први пут категоришу.

Он је подсетио да је до недавно у Београду било свега 2,5 хиљаде категорисаних лежајева у приватном смештају.

Он је у изјави Тањугу навео да је од периода примене новог система опорезивања на Златибору пријављено 35 нових захтева за категоризацију, у Новом Саду 74, а Врњачкој бањи 64 нова захтева.

„Ови подаци показују да је увођење новог система опорезивања већ дало конкретне резултате јер су људи схватили да им се више исплати да раде у складу са законом него у сивој зони“, рекао је Љајић.

Љајић је изразио наду да ће истим темпом и остали власници приватног смештаја пријавити своје капацитете јер је нови Закон о угоститељству знатно олакшао пословање тако што им је омогућио да раде без посредника и да по једноставној процедури плаћају тачно утврђен годишњи износ пореза по лежају у крајње прихватљивим износима.

Грађани су, према Љајићевим речима, схватили да им је много једноставније да плате од хиљаду до три хиљаде динара пореза по лежају годишње у зависности од категорије на којој се туристички објекат налази, него да ризикују да буду санкционисани и да плаћају казне за бесправни рад које су новим законом прописане и до 350 хиљада динара.

Љајић је рекао да ће ове нове мере за релативно кратко време омогућити да имамо и знатно реалнију слику о посети туриста Србији јер ће изласком из сиве зоне власника смештаја по први пут у статистици бити видљиви и њихови гости.